VANITATILE SI . . . " ABSOLUTISMUL DE PARTID "

                     Am citit in presa despre rezultatele "primei runde si ceva" de negocieri tripartite,  care au avut loc in vederea formarii noului guvern de coalitie  al Romaniei.
                   Ceea ce mi-am  imaginat ( nu numai eu), cu o mica exceptie, cea a neacceptarii traseismului  s-a si produs.
                  P.N.L. a inceput si a si terminat aceste negocieri, de pe pozitii de forta, avand deviza "noi si ... restul lumii", aceasta formatiune dorind sa bifeze toate portofoliile importante, lasandu-le celorlalte posibil viitoare colege de coalitie, " faramiturile" unei eventuale "mese gustoase" 
                 Personal, cred ca "performantele" guvernarii peneliste si mai ales, ultimele rezultate electorale, nu prea ii dai dreptul la o astfel de comportare cu nuanta de"absolutism monarhic de partid stapan".
                Guvernarea liberalilor a avut poticneli si balbe, a ridicat destule "mingi la fileu"pesedistilor prin abordari, pe alocuri, defectuase, prin comportamente asemanatoare cu cele ale acestora in numirea in posturi a unor neaveniti pe baza clientelismului politic, dar si printr-o lasca si inconstanta administrare a pandemiei, lasata pe mainile unui personaj, care a iesit in evidenta, doar prin obedienta fata de alti 9-10 premieri, indiferent de culoarea lor politica.
               Cred ca guvernarea, in general, in astfel de situatii, se face impreuna, nu la "comanda" unora si prin "executarea" de catre ceilalti . Aceasta implica ca, atat posturile de conducere parlamentare, cat si portofoliile guvernamentale sa fie impartite pe un algoritm cuprinzand competente si aprecieri conforme, pe baza rezultatului procentual al alegerilor.
              Nimic - si mai ales un trecut apropiat destul de sovaitor si uneori cu rezultate nu prea dorite si de multe ori neagreate chiar de electoratul, care de altfel i-a sanctionat prin vot- nu  da dreptul liberalilor la o astfel de atitudine dominatoare.  

              Pana la urma, in ochii electoratului, dar si  in ai  adversarilor politici, aceasta  atitudine de "stapani  absoluti" apare cu accente destul de  antinationale, care vor fi bine speculate si exacerbate de oponenti. 
             Astfel, a nu stiu cata oara,  evidente greseli tactice de abordare sau nestapanirea a unor vanitati personale ale unor personaje importante, vor da nastere la esecuri, care la randul lor vor da nastere, doar la "motive" si "motivatii" speculative.
              Cred ca mandriile si vanitatile personale ale unor conducatori liberali si useristi -si probabil ale lui L.Orban, care vede ca pierde contactul cu comanda partidului si ale unor alte personaje de la celelalte formatiuni, Dan Barna aflandu-se intr-o situatie asemanatoare- nu isi au rostul si locul, cand in discutie se pune INTERESUL NATIONAL.
               Mai mult decat in alte situatii, consider ca presedintele statului trebuie sa isi exercite serios si dedicat rolul constitutional  de MEDIATOR pana la lamurirea situatiei .
              Altfel, totul va fi "taxat" doar ca o atat de obisnuita "impartire de ciolan"
              Deja, se spune ca AUR si PSD ar fi avut o intalnire (prin Simion si Dancu) ... si cum nu iese fum fara foc...si cum exista in aceasta posibila alianta si anume "versatilitati"...
             
           

Comentarii