UN ALTFEL DE AN ( note bazate pe articolul citat in cuprins apartinand distinsului Prof.univ. Ioan Stanomir )

                  Anul 2020 a fost -si mai este cat a mai ramas din el- un an sumbru al acceptarii si al neacceptarii pandemiei, pe multe alte planuri, un an al contrastelor.
                 Statul , ca institutie se erodeaza intruna prin impunerea  de restrictii si conform multora ,  acestea constituie atentate la  libertati esentiale.
                 Anul care se pregateste sa ne paraseasca este un an al recesiunii economice, un an al pagubelor pentru cei mai multi, dar si al castigurilor pentru cei care s-au adaptat" din mers" situatiilor.
                Momentele de criza, intotdeauna, de-a lungul timpurilor, au insemnat pauperitate pentru multi, dar si profituri pentru cei potenti sau orientati.
                Iata o "fotografie" a perioadei, decurgand dintr-o analiza de maestru a distinsului prof.univ.Ioan Stanomir, una dintre cele mai limpezi minti pe care o cunosc:

             " Anul 2020 dovedeşte, încă o dată, că tot ceea ce pare clădit spre a dura poate fi alungat de unda seismică a istoriei, lasând loc viitorului în care recunoaştem imaginea trecutului familiar. Fricile sunt, întotdeauna, raţiunea ce justifică supunerea. Fanatismul este, întotdeauna, alternativa ce triumfă în faţa lucidităţii. Laşitatea este, întotdeauna, victorioasă în faţa curajului. Demagogia este, întotdeauna, mai elocventă decât echilibrul cuvintelor aşezate. Revoluţia este, întotdeauna, preferată organicităţii modeste a evoluţiei. Masificarea este, întotdeauna, mai puternică decât individul parte din comunitatea sa şi solidar cu un patrimoniu al tradiţiei. Arbitrarul este, întotdeauna, biruitor în faţa domniei legii şi separaţiei puterilor în stat. Toate acestea sunt lecţiile pe care anul 2020 le lasă ca moştenire celor care mai au curajul de a gândi în contra curentului, nesupuşi logicii înfricoşării şi înregimentării. 2020 confirmă că viitorul în care trăim şi pe care începem să îl cunoaştem stă sub dublul semn al lui “ O mie nouă sute optzeci şi patru “ şi al “ Mândrei lumi noi"

             sursa: https://www.marginaliaetc.ro/2020-o-fotografie-a-lumii-noastre/?fbclid=IwAR311-WTpWxWVkRDSJKWNj_BUbThEln2dk4asnLW5mfQUj8dqUL2q5KVquA

            Este evident un an al contrastelor, despre care putem afirma  ca a creat un profil nou pentru umanitate, un profil care devoaleaza cate ceva din timpurile care vor urma.
            Scrie si concluzioneaza, acelasi distins profesor Ioan Stanomir in revista "Marginalia" - sursa citata mai sus :
            "O omenire educată pavlovian şi abandonată statelor omnipotente, spre a fi ocrotită şi salvată, iată un posibil drum care se desprinde din acest an. Luciditatea poate deveni, în acest viitor, la fel de subversivă ca şi libertatea însăşi."  
  
         N.B.
         Va invit sa cititi un comentariu de exceptie al Prof.Ioan Stanomir scris de dsa. in publicatia "Marginalia" - linkul de mai sus
   

            

Comentarii