O INTREBARE ...

                   "Kelemen Hunor, liderul UDMR, s-a aflat sâmbătă la Budapesta, unde a discutat cu premierul Viktor Orban despre viitoarea participare a formațiunii maghiare în guvernul de coaliție de la București. Acordul pentru o coaliție de guvernare a fost anunțat vineri seara, după ce a fost negociat timp de zece ore între liderii PNL, USRPLUS și UDMR. Prim-ministrul ungar Viktor Orban şi liderul Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), Kelemen Hunor, au avut sâmbătă după-amiază o întrevedere la Budapesta, a anunţat Bertalan Havasi, şeful biroului de presă al premierului ungar, citat de agenția MTI, "transmite Agerpres.
sursa : https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/kelemen-hunor-a-fost-sambata-la-budapesta-si-s-a-intalnit-cu-premierul-viktor-orban-1421022
                 Citind pe fluxurile de stiri ale agentiilor de presa aceasta stire, "sine ira et studio"( fara ura si partinire) ,iti vine in cap o intrebare, mai ales ca romanul a trait momente  de  mare restriste, de-a lungul istoriei acestei natii, cand pentru orice facea sau  intreprindea trebuia sa ceara voie, fie  Inaltei Porti, fie Kaiserului sau altor cancelarii, ca apoi, in comunism, sa nu poata  face mai nimic fara aprobarea marelui "tatuc de la rasarit".
                Nu am sa dezvolt subiectul mai mult, el este arhicunoscut, si am precizat mai sus si  adagio-ul latin" sine ira et studio", dar aceasta nu ma opreste sa ii fac o precizare  si sa ii adresez o intrebare respectuasa, probabil, doar retorica liderului UDMR, dlui. Kelemen Hunor :
               Romania, desi unele voci nationalist -extremiste sustin contrariul, nu mai are stapani, iar hotararile sale sunt luate de organe abilitate, alese pe baze democratice sau pe baza votului, in forurile internationale din care face parte.
               Dvs. dle Hunor sau partidul pe care il conduceti, de ce simtiti nevoia sa ii cereti aprobarea sau ii sa raportati tot ce faceti "tatucului (dvs.) de la Budapesta" ? 
              Eu am convingerea ca traim pe aceleasi plaiuri, in  vremuri similare si ca aceasta tara - si sunt foarte sigur de aceasta- este INDEPEDENTA, " a dracului" de INDEPEDENTA, distinse domnule, posibil viitor, vicepremier

N.B.
              Termenii comunicatului sunt determinanti.
              Ei se refera ca  la o intanire oficiala intre doua oficialitati, una maghiara si alta, romana.
             "În timpul întâlnirii, cei doi interlocutori şi-au exprimat convingerea că rolul UDMR în viitorul guvern de coaliţie de la Bucureşti va fi o legătură solidă între Ungaria şi România şi poate îmbunătăţi semnificativ relaţiile bilaterale."
(aceasi sursa)
             Dl.Hunor este doar sef de partid, d-sa, nu este inca nici parlamentar, nici viceprimministru, deci singurul oficial de acolo era doar  premierul maghiar.
              Deci, dl.Hunor nu are competente in discutarea unor alte  relatii decat cele transpartinice sau etnice, neavand mandat de la nimeni in alt sens ("relatii bilaterale")

Comentarii