PESEDIZARE ?

                 Subiectul, pe care il voi aborda, a mai  fost discutat de multe persoane deranjate de reactiile, destul de"neortodoxe" ale unui, probabil, mult "prea"  inalt ierarh bisericesc.

                 Din toate luarile sale de (o)pozitie se remarca tonul moralist, cu usoare inflexiuni de duhovnic atins de patina vremii, motivat de folosirea unui limbaj de lemn, care ne este atat de cunoscut noua "mirenilor" si atat de familiar, celor de o anume varsta, traitori  pe vremea "cismarului" disparut, prin impuscare, in decembrie '89.
                 Ani de zile, dupa acea trista perioada, acest limbaj a fost insusit si imbogatit de catre unii lideri pesedisti sau de catre pesedistii de rangurile 2 si 3, protapiti prin diferite  functii de  conducere, ori, nu in ultimul rand, de pesedistii cu "istorie" care nu si-au uitat privilegiile pierdute si carora le-a ramas in obisnuinta dictata "de cuget si  de simtiri".
                  Individul "tolanit" in inaltul jilt bisericesc, de la inaltimea "cumsecadeniei sale dumnezeiesti" are o parere foarte interesanta despre legatura dintre stiinta si Divinitate, grabindu-se sa arate  cu degetul spre cei cu alte pareri, incluzandu-i prin inalta sa judecata in randul "viclenilor":
               
                "Știința nu o negăm. Dumnezeu este și al științei. Cine se ghidează după credință, nu exclude știința, ci o include. Un om de știință fără credință este un om îngust. Biserica se întărește oricât s-ar lupta alții cu ea. Cel care luptă împotriva bisericii este ghidat de cel rău. Biserica îl zdrobește pe cel viclean."
     
                Conform rationamentului dsale. orice persoana, care nu crede, care este atee sau care a imbratisat alta credinta este inclusa in randul "viclenilor"
                 Ne amintim cu groaza de un dicton vechi "slobozit"in urma cu ani de bolsevici: "cine nu-i cu noi, este impotriva noastra"!
                Aceasi inalta fata bisericeasca nu se sfieste sa il atace dur pe premier intr-o scrisoare adresata acestuia, fata de masurile luate pe timp de pandemie, acuzandu-l  de abuz si de oprimare a credinciosilor ortodocsi :
               "Niciodată drepturilor credincioșilor și ale clerului de a se ruga nu au fost atât de mult batjocorite… Credincioșii BOR trebuie să îndure umilința și frigul… de dragul măsurilor exagerate, lipsite de logică și luate de necunoscuții dvs specialiști… Am îndurat suficient împreună cu toți oamenii de bună credință… De această data trebuie să denunțăm public abuzurile…” - se arata in continutul scrisorii adresate de Arhiepicopul Tomisului
               Continutul acestor randuri, acuzele adresate cu un limbaj tipic anilor comunismului, sunt revelatoare cu privire la apartenenta ideilor dezvoltate de inaltul cleric.  Poate ele demonstreaza si oarecari empatii politice.
              Desi, initial demersul inaltului cleric a fost sustinut de catre B.O.R., pana la urma aceasta s-a dezis, probabil, avand in vedere si atitudinea acestuia.
             Site-ul "Ortoxininfo" avea sa titreze" Boicot al ierarhilor romani fata de pelerinaj
ul de la Pestera Sf.ANDREI"

            De altfel, nici slujba religioasa nu a fost transmisa de televiziunea"TRINITAS" 
            Din tot acest  noian de intamplari cu o anume "aroma politica" si nu numai intrebarea logica care s-ar pune ar fi :
            Se poate discuta despre pesedizarea, macar a unei parti a conducerii bisericii stramosesti ?
           Daca, da, se pare ca vor urma vremuri grele !


                 
               
 

Comentarii