DREPTURILE OMULUI INEXISTENTE : ABUZURI SI REPRESIUNI APLICATE DE AUTORITATILE UNUI STAT CARE SE DORESTE A FI CIVILIZAT

                Data de 17 decembrie 2019, avea sa consemneze, o revolta populara de mare intensitate in Republica Islamica Iran.

                  Pentru a nu stiu cata oara, autoritatile iraniene au intervenit in forta, facand circa 7000 de arestari, din care in final, au recunoscut doar 1000 dintre acestea, majoritatea persoanelor fiind eliberate- si la interventia unui ONG- pentru lipsa evidenta de probe.
             Persoanelor retinute le-au fost incalcate drepturi importante prevazute in Declaratia Universala a Drepturilor Omului, cum ar fi retineri si arestari abuzive, nesustinute de probatorii, disparitii fortate, torturi in camere special amenajate, violuri, batai, incalcari flagrante ale dreptului la procese echitabile, etc
            Organizatia internationala "Amnesty International" a dat publicitatii un raport pe baza marturiilor unor persoane care au fost victimele unor  privatiuni si ale infractiunilor comise de tortionari ai autoritatilor represive iraniente.
            Iata tradus in limba romana, un fragment dintr-un articol publicat in jurnalul francez "Liberation" din 2 sept.2020 sub semnatura gazetarului francez Pierre Alonso si intitulat "Viol, totura si disparitii fortate : Autoritatile iraniene sunt acuzate de abuzuri "  :

          "Într-un raport publicat miercuri, Amnesty International documentează reprimarea brutală a mișcării de protest popular din noiembrie 2019.

           Viol, tortură și dispariții forțate: autoritățile iraniene sunt acuzate de abuzuri

          Temnicerii au numit-o „camera tehnică” . Era o cameră de tortură. „În interior, interogatorii mi-au legat mâinile la spate, mi-au îndoit genunchii și mi-au legat picioarele la spate. Apoi mi-au legat mâinile și picioarele, au pus o bară peste mijloc și m-au agățat așa, orizontal, mult timp. Toată greutatea corpului meu era pe mâini și picioare. Durerea era chinuitoare. […] Nu știu dacă am adormit sau am trecut de durere. ” Persoana care spune povestea în mod anonim este un iranian. Mărturia sa apare în raportul publicat miercuri de Amnesty International despre reprimarea acerbă a mișcării de protest din noiembrie 2019 din Iran.


        O creștere semnificativă a prețului combustibilului a stârnit proteste în toată țara. Zguduită de această revoltă bruscă, violentă și populară, Republica Islamică a zdrobit-o violent,  în spatele ușilor închise."

         Aceasi sursa mentioneaza din raportul A.I. aratand ca organele Ministerului Informatiilor iraniam au condamnat persoane la lovituri de bici :
         "
Cel puțin o duzină de manifestanți au fost condamnați la lovituri de bici, pedeapsă aplicată cel puțin doi dintre ei, potrivit informațiilor de la Amnesty. Toate aceste cifre sunt cu siguranță mult mai mari, precizează ONG-ul, dar accesul la informații lipsește: organizația nu este autorizată să lucreze în Iran și victimele, precum și familiile lor, sunt intimidate de „ climat de frică creat de autorități"  .

           https://www.liberation.fr/planete/2020/09/02/viols-tortures-et-disparitions-forcees-le-pouvoir-iranien-accuse-d-exactions_1798323

             Raportul mentioneaza intregul"arsenal de toturi" la care au fost supusi oamenii "vinovati" pentru ca au demonstrat si pentru  ca au avut alta parere, decat cea oficiala
            Astfel sunt stipulate : loviturile de pumn, betisoare, socuri electrice aplicate in special pe organele genitale, wateboarding-ul si pozitiile suspendate cu membrele legate.

             Este imposibil ca persoane normale sa faca aprecieri asupra comportamentului autoritatilor iraniene mentionat in raportul A.I. pentru ca astfel de atrocitati depasesc umanul si parca, pe undeva, le-am vazut mentionate de comentatorii si de istoricii unor vremuri revolute.

Comentarii

  1. Din pacate, astfel de orori au loc in multe state...
    In state zise democratice sunt voci care sustin ca tortura e mai mult decat ok atunci cand vrei sa afli unde ar avea loc un act terorist, de exemplu. Daca e valabila tortura pentru a afla "adevarul" de ce n-ar fi valabila ca pedeapsa? Nu afirm ca e ok, doa remarc ca se umba cu dubla masura.
    (Diana)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Comentariile injurioase sau jignitoare vor fi sterse
Asteapta moderare: