ANCHETA FINANCIAR -BANCARA DE PROPORTII LA CARE AU PARTICIPAT 108 SURSE DE PRESA INTERNATIONALE

                     Sursa :
                  https://www.nouvelobs.com/economie/20200921.OBS33625/une-enquete-internationale-revele-le-blanchiment-de-sommes-enormes-par-des-grandes-banques.html 

              Conform jurnalului francez L'Observateur din 21.09.2020 s-a desfasurat o ancheta internationala a Consortiului National al Jurnalistilor de Investigatie (I.C.I.J.), impreuna cu site-ul "BuzzFeed News, publicata de "Le Monde" in numarul de duminica seara.
          La ancheta ar fi participat 108  surse de mass-media din 88 de state diferite, alaturi de cunoscutul cotidian  "Le Monde".

         Ancheta internationala desfasurata releveaza  practica spalarii banilor, in mod intens si in sume imense de catre marile banci.

        Se vorbeste despre  o suma de 2000 de miliarde de $, bani murdari, care ani de zile au fost "innalbiti" de marile banci din lume.
       La data mentionata mai sus, "L'Observateur" impreuna cu  Agentia "France Press" (A.F.P.) denunta deficientele sistemului  mentionat, aratand ca "profiturile din razboaiele ucigase de droguri, averile deturnate ale tarilor in curs de dezvoltare si economiile greu castigate, furate in cadrul unui plan Ponzi, au reusit sa intre si sa iasa din aceste institutii financiare, in ciuda avertismentelor propriilor angajati"

          In ancheta se devoaleaza existenta a mii de rapoarte  de activitate suspecta (S.A.R.) trimise catre Politia Financiara a U.S.Tresorery-Fin.Cen.

         Documentele compilate de banci se mentioneaza ca ar fi fost ascunse activitatilor publice si ca ele expun prapastia cascata a garantiilor bancare si usurinta exploatarii lor de catre cei care au savarsit faptele. Aceste acte  se refera la perioada 1999-2017.
       Ancheta "nominalizeaza" cinci banci ( de renume -n.n.): "J.P.Morgan Chase", "H.S.B.C", "Standard Chartered". "Deutsche Bank" si Bank ofNew York Mellon".

        "Le Monde" mentioneaza ca " gigantul britanic H.S.B.C. a recunoscut in 2012 ca ar fi spalat cca.900 milioane $, prin cartelurile de droguri din America de Sud".
         De fapt,"BuzzFeed News" mentioneaza ca "retelele prin care trec banii murdari au devenit artere vitale pentru economia globala".

         La randul sau, "Deutsche Bank" a asigurat ca dezvaluirile consortiului sunt bine cunoscute autoritatilor de reglementare internationale, care ar fi facut si verificari, pentru care au pus la dispozitie  resurse semnificative.

        De asemenea, se pomeneste despre impotenta si pasivitatea organelor  americane de reglementare, desi Politia Financiara a Trezoreriei S.U.A. a avertizat ca publicarea rapoartelor ar avea impact asupra sigurantei nationale a  Americii.
       Miliardarul rus Arkadi Rotenberg, prieten din copilarie, cu presedintele Rusiei a negat rapoartele care indica  ca Banca  Barclays din Londra ar fi fost folosita la spalarea banilor, prin el  si prin fratele sau, Boris Rotenberg, in calitate de oameni de afaceri.

       Astfel, luni (astazi- n.n.), pe piata de valori, bancile prost gestionate au scazut semnificativ - "Deutsche Bank" Frankfurt la 7,86% la 7,93 Euro ( orele 13,20 ) ,  "Standard Chartered" a scazut cu 5,15%, la 340,90 Pence, iar  HSBS, in Hong- Kong a ajuns la cel mai slab nivel din ultimii 25 de ani, grupul putand fi sanctionat de Beijing, ca represalii  impotriva unor tari straine.

     Volatilitatea mediului bancar international, supus unor astfel de lovituri poate crea reale disfunctionalitati cu implicatii economice- si nu numai - majore pentru lumea in care ne aflam

       


      

      

                  

Comentarii