AMENINTAREA TURCA ...

              Politica neomilitarista, a  Turciei, pe care  Erdogan, o crede un nou Imperiu Otoman, el rezevandu-si in visele sale de putere, expansioniste un "rol "de sultan al lumii noi, amenintarile la adresa Greciei, toate pe fondul unei pasivitati si delasari a majoritatii  liderilor europeni si  ai NATO au permis iesirea la rampa a unui opozant de seama, Franta,  prin vocea presedintelui sau Emmanuel Macron.

             Revista Nouvel Observateur, la data de 14 sept.2020, prin scriitura jurnalistului Serge Raffy, in articolul " Macron- Erdogan: pericolele bratului de fier " face o analiza destul de ampla a situatiei nou aparute in politica internationala, pe actualul fond geo-politic

           Astfel :

          "Emmanuel Macron merge prea departe în confruntarea sa cu neosultanul Ankarei, Recep Tayyip Erdogan? Cum să calmezi ardoarea războinică și teritorială a unui om care calcă în picioare dreptul internațional în apele mediteraneene? Președintele francez a decis să nu aștepte ca Europa să arate mușchii, cu un obiectiv proclamat: să nu lase Grecia singură în fața provocărilor liderului turc.

        Manevre ale Marinei în Marea Mediterană, vânzarea a 18 avioane de luptă Rafale la Atena, retorică dură, ton marțial pentru a contracara versiunea candidată a califatului otoman din secolul XXI  ... De fapt, prea mult? Franța, în Marea Mediterană, ca și în Africa de Vest, joacă solo, își asumă toate riscurile, pare a fi singura forță europeană capabilă să-și ridice vocea în fața provocărilor unei geopolitici care a devenit multilaterală și, prin urmare, extrem de instabilă."  

https://www.nouvelobs.com/chroniques/20200914.OBS33278/macron-erdogan-les-dangers-du-bras-de-fer.html 

        De fapt, in mod evident, Erdogan profita de postura timida si apatica a unei Europe aflate parca in expectativa, in urma "activitatii  miltare" turcesti in Liban si Libia, o Europa care pare a nu intelege aparitia unei noi forte militare.
       Pe de alta parte, NATO, slabita si denigrata de Trump, apare ca un "petic de hartie a unei organizatii militare dezintegrate"
       In fapt, autorul comentariului, compara organizatia nord atlantica cu un fel de Linie Maginot, oferindu-ne un tablou dezolant, pe fundalul caruia singura aparitie de opozitie, in forta in fata pericolului turcesc este doar  cea a presedintelui francez
 

       Pe fondul tensiunilor create si a actualei situatii geo-politice, este momentul prielnic, ca atat Europa, cat si NATO ( din care face parte si Turcia) sa isi arate fermitatea, dar nu si beligeranta, ca singura modalitate de a evita confruntarea sau de a nu ceda santajului turcesc.

        Fondatorul statutului turc modern, Kemal Ataturk, daca ar mai fi in viata " s-ar intoarce in mormant"     
        In mod cert, Erdogan, nu poate da lectii de umanitate si de istorie nimanui  !
        

Comentarii