SANATATEA PUBLICA PRIORITATE NATIONALA

         

De ani de zile sanatatea romaneasca se zbate intre viata si moarte, indiferent de guvernare.
        Niciun guvern, nu a considerat-o  PRIORITATE  NATIONALA si nu a gasit banii necesari care sa fie alocati snatatii pentru ca scopurile politice si telurile imediate de devenire si de imagine au contat si conteaza mai mult decat acest comandament national.
        Din nefericire, trebuie doar o majoritate de voturi de...... , dar legea nu specifica din cati votanti.
        Daca unii mor, "socoteala" este simpla: voteaza cei care au ramas si daca exista o majoritate oarecare este "suficient".
        Degradant rationament, dar se pare ca, chiar nedeclarat, el exista
        Niciodata nu s-a ajuns la un program national de sanatate pentru ca nu aduce beneficii si pentru ca implica costuri.
        1/ ducem lipsa de unitati spitalicesti noi, cele vechi fiind  infestate in majoritate si aducatoare de infectii intraspitalicesti, producatoare de decese
       2/ nu s-a construit aproape nimic
       3/ lipseste personalul calificat ; medici si personal auxiliar, iar o parte dintre acestia, din varii motive ( cele mai multe cunoscute de toti ) nu sunt suficient de calificati .Pandemia a facut in parte dovada acestei situatii.
       4/ unii dintre cei de mai sus, chiar daca li s-au marit salariile, tot conditioneaza actul medical de foloase materiale.
       5/ lipsesc  sau sunt insuficiente dotarile, medicamentele si  consumabilele necesare unei asistente medicale  calificate si moderne.
       6/ dispozitiile legale prin care unele unitati sanitare  au fost date in administrarea autoritatilor locale nu s-au dovedit a fi de mare  ajutor, din contra. In multe cazuri administrarea  unitatilor  medicale este defectuasa, deoarece sanatatea nu reprezinta si nu a reprezentat niciodata un obiectiv esential pentru alesii locali. Sunt spitale in ruina si subdotate, datorita subfinantarii.
      7/ managementul medical este deseori defectuos, iar  destui manageri sunt subcalificati sau numiti pe criterii politice.
      Acestea sunt doar cateva dintre problemele cu care sistemul medical romanesc se confrunta de cca.30 de ani
       Trebuie urgent - si macar acum cand, a nu stiu cata oara pandemia ne-a confirmat cu prisosinta lipsurile - clasa politica sa se aseze la masa discutiilor sub patronaj prezidential si parlamentar, cu ajutorul medicilor si al managerilor de calitate, eventual cu ajutorul unor specialisti veniti din afara pentru a stabili un plan national de sanatate publica, care apoi sa fie aprobat in CSAT.
       Nu mai asteptati si nu mai va ciorovaiti  pe controverse politico-ideologice de doi bani pentru ca romanii in timpul acesta MOR PE CAPETE,  iar voi sunteti RESPONSABILI, indiferent cum va cheama sau de unde veniti.
        Aratati empatie pentru acest popor, aratati ca spiritul national prevaleaza si rezolvati aceasta problema de siguranta nationala, fara a o politiza.
         Romani, la voi este votul !
     
      
     
        
       

Comentarii

  1. Daca votul nostru ar putea schimba ceva, nimeni nu ne-ar mai lăsa sa votam (M.Twain) Avea (are) dreptate, dar avem dreptul sa ne facem iluzii. :)
    D.

    RăspundețiȘtergere
  2. In aceasi nota : "Viata nu e un spectacol sau o sarbatoare ; este o dilema"
    George Santayana
    Traind in aceasta dilema, numita viata, atata timp cat traim , trebuie sa aratam si sa facem ceva pentru remedierea unor situatii grave, macar pana la vot sau intre doua voturi si mai ales, trebuie sa avem vigilenta necesara de a nu permite numaratorilor de voturi sa noteze cifrele dorite de ei.
    Deja sunt mult prea multe victime ale aceluiasi numitor comun :dezinteresul poiticienilor

    RăspundețiȘtergere
  3. N.B. De cand ai devenit atat de sceptica ?

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu am crezut vreodată in puterea votului. :) Oricât de sincer si bine intenționat ar fi candidatul politic in mom in care a fost ales are de luptat cu o "trupa" (increngatura la toate nivelurile) care-și urmărește propriul interes, iar "alesul" nu-i poate invinge.
    Votarea e buna, dar e nevoie de mult mai mult pt o reala schimbare in bine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cele scrise nu pot fi decat logice.
      Dar aceasta, nu inseamna ca logica nu trebuie si nici nu ar putea fi "invinsa" de vointa "populara" sau/si politica de alta sorginte.
      Era o reclama, care poate fi transpusa in viata : "Un pic mai bine pentru ...noi" !
      Haideti sa il fortam sa apara si pe "strada" noastra"

      Ștergere
  5. :) Care-i metoda prin care putem forta voința celor care au puterea deciziei? Se vede clar ca votarea nu funcționează.

    RăspundețiȘtergere
  6. Vointa maselor adunate pentru a-si cere crepturile
    De exemplu mitingul
    Strangerea de semnaturi , dar cu posibilitati infime

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Comentariile injurioase sau jignitoare vor fi sterse
Asteapta moderare: