OBLIGATIA DE A NU UITA ISTORIA

        Din negurile istoriei, peste timp, astazi la cotele cele mai inalte, impreuna  cu manipulare, cu propaganda   josnica si avand la baza, trasaturi caracteriale, care cu greu pot fi imaginate in normalitate au existat si exista indivizi, care pentru diferite grupuri, organizatii, pentru unele partide de sorginte revansarda sau extremist-nationaliste,  au apetenta de a gasi vinovati si vinovatii imaginare pentru a lovi in simpli oameni si in minoritati.
         Pe acest gen de problematica s-a manifestat si se mai manifesta ura de rasa, de sex, de culoare sub diferite forme precum fascismul, stalinismul sau apartheidul.
         Se pleaca de la ideea gasirii unor vinovatii trecute, prezente sau chiar viitoare, pentru ca multi oameni, pot lovi mai usor putini oameni, iar" ideologi " sau ideologii care sa sustina astfel de demersuri marsave, sunt usor de gasit sau de "fabricat"
          Neputinta, inacapacitatea societatilor de a rezolva situatii acute sau probleme, unele chiar, globale, chinuitoare pentru mase sau pentru grupuri de persoane, de multe ori,  aflate in prag de disolutie  trebuie judecate si apoi, justificate. 
       Astfel, persoanele manipulate , cele lipsite de orizont social, devin uneltele si chiar bratele inarmate ale opresorilor in "starpirea" dusmanilor imaginari.
        Istoria ne-a demonstrat ca in momentele de cumpana sociala, de criza, de-a lungul timpurilor, au iesit  la iveala astfel de miscari revansarde, unele de sorginte paramilitara sau militara, cu scopul de a instaura destabilizarea sociala si de intronarea unor noi guvernari  pe principiile si pe ideologiile mentionate.
       De aceea, mai ales in aceste timpuri grele, este bine sa ne reamintim despre  victimele unor idei scelerate, despre gravele momente prin care a trecut si prin care, in unele locuri, mai  trece omenirea.
       Din aceste motive , nu trebuie sa uitam cele spuse de doi oameni celebri :
      "Somnul ratiunii naste monstri" -  Goya
      "Cine nu are memoria istoriei, risca sa o repete" - George Santayana
         
         Fiti oameni, dar mai ales, fiti buni si intelegatori !
       

Comentarii

  1. Fara educație serioasa, nu doar la școală, greu - spre deloc - se va schimba ceva in bine.
    Ce se înțelege prin "simpli oameni" - cu accent pe "simpli"?
    (Diana)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Corect.
      Oamenii simpli este o sintagma care se refera la cei cu cunostinte mai putine , la cei cu capacitate de intelegere limitata, eventual fara informatii

      Ștergere
    2. Hm. Stiu ca cei din "categoria" amintita de tine se numesc "neinformați", " mai puțin informați" etc., dar nu "simpli". Nu am capacitatea de a înțelege sintagma, si asta nu ma face " om simplu". :)
      (Diana)

      Ștergere
    3. Asa o fi ?
      In privinta afirmatiei despre persoana ta, ma cam indoiesc !(in acceptiunea mea)

      In privinta celorlalti, pot exista o droaie de opinii.
      Iti multumesc pentru lectura.
      Parerea ta conteaza .

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Comentariile injurioase sau jignitoare vor fi sterse
Asteapta moderare: