DREPTUL DE A NU FI UMIL ( daca se poate )

       De cele mai multe ori, in viata, chiar pentru lucruri care ni se cuvin, trebuie sa luptam sau trebuie sa negociem, trebuie sa intreprindem ceva.
       Trebuie sa invatam sa nu mai fim umili, sa nu mai acceptam neconditionat, tot ce ne ofera cineva, trebuie sa incercam si sa reusim sa obtinem mai mult, prin actiune, prin negociere, cu ajutorul gandirii, al bunului simt sau al unor instrumente legale.
        Sunt multe persoane care, din naivitate, din lipsa de informare sau de cunoastere, sau mai grav, pentru ca nu au posibilitati mai bune, pentru ca au o viata lipsita de oportunitatile ei firesti accepta sau sunt obligate sa accepte, de cele mai multe ori, putinul care li se ofera.
        Saracia, alte probleme sociale sunt adesea exploatate de persoane care le ofera minimul necesar unor semeni pentru - de exemplu- o actvitate sau pentru un obiect care merita infinit mai mult decat oferta lor, adesea umilitoare.
        Foarte putine persoane paupere sau aflate in nevoie isi permit sa aiba demnitatea sa refuze astfel de oferte si vand sau se vand (forta de munca, uneori in alte moduri) pe   mai nimica.
         Sunt greu digerabile, daca esti "inzestrat " cu o doza de omenie astfel de situatii.
         Scrie scriitorul si ganditorul  Antoine de Saint Exupery :

 " Umilinta din inima nu-ti cere ca intr-adevar sa te umilesti, ci sa fi deschis ; numai asa poti da si poti primi "
     
         Este usor sa fi ganditor sau sa citezi astfel de ganduri, mai ales, atunci cand cea care "dicteaza" este saracia sau nevoia sctricta. Este usor sa dai lectii cand nu ai "burta goala" sau sa "dai o suta la fundul altuia"
         Daca veti gandi sau veti afirma acestea, poate veti avea dreptate, dar sa nu uitam ca "smecherii",spoliatorii de orice fel pe dvs va cauta, tocmai din motivele mentionate.
        Este dificil pentru mine sa va cer sa fiti cat de demni puteti fi pentru ca, pana la urma, numai asa ii putem invata pe acesti indivizi sa ne respecte drepturile si probabil, ca de multe ori, chiar si legea.
        Din  nefericire, aceasta este singura modalitate de a obtine respectul pentru noi si pentru altii, aratand ca avem coloana vertebrala.
         Viata este sau poate fi "ironica", ea ne poate oferi si  chiar, ne ofera mereu lectii deosebit de aspre si de surprinzatoare.
         Va cer cu respect, pana la urma, doar o clipa de meditatie pentru o altfel de realitate
        
             
       


        
      

Comentarii