ECOURI REPRIMATE ... ECOURI TENSIONATE ...

             Au  inceput sa apara primele reactii internationale- pe unele sa le numim rezervate- in urma rezultatului  alegerilor din S.U.A.

             Presedintii chinez Xi Jinping, rus V.Putin , mexican Andres Manuel Lopez Obrador si cel turc Recep Tayip Erdogan nu au avut reactii, dupa anuntarea victoriei  in alegeri a lui Joseph Biden.
             Totusi au existat unele comentarii venite din partea 
ministerului de externe chinez , prin purtatorul sau de cuvant,  care a afirmat ca "am luat act ca dl.Biden  si-a proclamat victoria" ,afirmand in mod corect, dar cu oarecare "tenta diplomatica" ca nu s-au sfarsit procedurile de numire ale noului presedinte.

             La fel, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ca presedintele rus asteapta rezultatele oficiale.
             In ambele situatii relatiile  bilaterale dintre S.UA. si fiecare dintre  cele doua tari sunt tensionate.

            Escaladarea razboiului comercial cu China si impunerea de catre americani aunor tarife speciale pentru importurile facute prin intermediul unor societati de profil chinezesti sunt de natura sa explice reactiile autoritatilor chineze.

            De asemeni relatiile americano-ruse sunt marcate puternic inca din 2014 de anexarea Crimeii de catre Rusia, chiar daca in cateva randuri presedintele rus s-ar fi exprimat pentru o detensionare a lor, indiferent de numele celui care ar veni la  Casa Alba.
 Totusi, presedintele Biden este perceput la Moscova ca un aparator al cauzei ucrainiene.
              In alta ordine de idei, este vorba si despre  sanctiunile aplicate de S.U.A   unor oficiali rusi, pe care noul presedinte american , se pare ca nu va fi dispus sa le ridice, el insusi in trecut, participand la aplicarea unora dintre acestea, in calitate de vicepresedinte in timpul mandatului lui  lui B.Obama.

            In urma atitudinii presedintelui Trump fata de Mexic, cu referire la traficul transfrontalier de droguri, presedintele mexican ar astepta o alta abordare din partea noului presedinte american, odata cu inceperea mandatului acestuia, reactia sa fiind vadit rezervata. 
           Relatia cu presedintele turc a fost una considerata sinuasa, in timpul mandatului actualului presedinte Trump si dupa cum se pare, noul presedinte american va innaspri tonul in legatura cu interventiile militare ale Ankarei, ca si cu cooperarea militara ruso-turca.
           Alt motiv de tensiune este refuzul american in privinta admiterii cererii de extradare a clericului musulman Fetulllah Gulen, care este considerat de presedintele turc   inamicul public al tarii, pe motivul "orchestrarii" loviturii de stat din anul 2016.
           De altfel, ministerul de externe turc s-a grabit sa il felicite doar  pe castigatorul alegerilor presedintiale din ... Guineea.
           In afara de atitudinea de respingere si de contestare a rezultatului alegerilor de catre presedintele in exercitiu, este cert ca pe plan extern  sunt vremuri grele  pe fondul  unor situatii externe deosebit de tensionate.
         Viitorul va cere, probabil si altfel de abordari si cu cat se va realiza un dialog mult mai amplu intre parti, cu atata situatia se va imbunatati.

         

Comentarii