1/LA STRUCTURI INVECHITE, MENTALITATI INVECHITE - 2/MOLDOVA : consecintele alegerii Maiei Sandu ca presedinte al tarii .

             

            1.Majoritatea spitalelor romanesti functioneaza in cladiri vechi, de multe ori, paraginite si neingrijite, lasate in seama unor manageri nepriceputi , "intronati" pe criterii politice si nicidecum profesionale.
            Structurile electrice si celelalte structuri furnizoare de utilitati necesare desfasurarii in bune conditii a serviciilor medicale  si mai cu seama a celor de urgenta, sunt invechite, prost gestionate si intretinute sau suprasolicitate de o multitudine de aparatura noua, care le depaseste capacitatile proiectate prin constructiile executate cu "n" ani in urma ( unele sunt vechi de  cca.50-100 de ani)
             Pe langa toate acestea, persoanele  care se ocupa de intretinere sunt empirice, lipsite de un profesionalism, de multe ori elementar, adepte ale masurilor si reparatiilor "superficial- pompieristice", care nu contribuie decat la marirea pericolului existent si a starii de degradare cvasiexistente.
           Iata  ce consemneaza jurnalul "Newsweek" in interviul avut  cu un medic de la A.T.I. , dr. Alex.Tincu :

          "Spitalele din România funcționează în clădiri foarte vechi, care nu mai fac față standardelor medicale moderne, cu echipe tehnice care nu se pricep la aparatura de ultimă generație, a declarat dr. Radu Țincu, medic primar de Terapie Intensivă, în cadrul emisiunii Newsweek LIVE."

          Acelasi medic, pe buna dreptate, mai ales avand in vedere consecintele tragice ale unor astfel  de "aventuri "solicita ca spitalele sa poata face fata unor situatii de acest gen prin angajarea unor echipe de specialisti care sa gestioneze situatiile tehnice limita, fara a exista pericole, dar si pe fondul efectuarii modernizarilor necesare unei bune desfasurari a activitatii medicale, in general si a celei medicale de urgenta, in special.
          Pana la urma, medicul se refera la o legislatie corespunzatoare si la o reforma consistenta in domeniile care au adus romanilor atata doliu si indurerare.
         Acelasi medic isi exprima ingrijorarea evidenta ca situatii precum cea de la P.Neamt se pot repeta, daca nu se actioneaza:
          "Nu discutăm de schimbarea unei prize la domiciliu, unde dacă am schimbat-o prost, se va arde un frigider. Discutăm despre o instituție care reprezintă un element de siguranță națională. O priză schimbată prost, pe lângă faptul că poate deterioara o aparatură scumpă, poate pune în pericol viața pacientului și integritatea clădirii respective”, a precizat dr. Radu Țincu".
          sursa :htttps://www.newsweek.ro
          Una dintre concluziile care se desprinde din tot acest noian tragic de fapte, in afara celor mentionate mai inainte este aceea ca "infrastructura trebuie construita de la zero"
            Daca vrem sa ne respectatm si sa fim respectati, trebuie sa avem grija de cetatenii romani, de sanatatea lor, iar imperativul securitatii nationale, trebuie sa fie respectat in fapt, nu in mod formal sau in discutii politicianiste.

             2.
Salutam victoria reformatoarei Maia Sandu in alegerile presedintiale din Republica Moldova, alegeri nevalidate inca, care insa  s-ar putea oficializa pana la sfarsitul lunii, desi presedintele filorus in exercitiu, Igor Dodon ar dori sa paraseasca, conducerea tarii, in mod arbitrar, doar la 24 decembrie '20.

            Tot acesta, nu demult, sperand in victoria sa in alegeri, cerea largirea prerogativelor presedintiale, dar acum lucrurile "iesind pe dos" ii aduce aminte presedintelui ales faptul presedintele  are prerogative  constitutionale  limitate.
            Scorul presedintelui  ales este, destul de severe si deci, elocvent, dar sa nu uitam ca aceasta va avea o opozitie puternica intr-un parlament dominat de socialistii filorusi, sprijiniti de o Moscova nemultumita, pe fondul situatiei externe existente, care ii este vadit defavorabila( Ucraina, Armenia, Belarus reprezentand tot atatea focare de instabilitate, unde "maica Rusie" si-a pierdut sau este pe cale sa isi piarda influenta)
           Deci trebuie sa recunoastem ca intr-o tara in care cca. 3/4 din populatie este plecata la munca, in afara granitelor, problemele abia incep, chiar daca presedintele va gasi un ajutor si o deschidere importanta in vest.
          Sa salutam dorinta de progres si de nou a diasporei moldovene al carei vot masiv a contribuit la victoria Maiei Sandu, in mod decisiv.
          Sa vedem daca poporul moldovean, "alungat " la munca in  afara tarii datorita saraciei, un popor cu puternice reminescente ale comunismului sovietic, va fi capabil sa isi gestioneze  situatia favorabila in care se afla.
         Va fi deosebit de greu, daca nu, aproape imposibil.

Comentarii