AMERICA POST ELECTORALA : " o imagine miscata a grotescului " ?

          "Nouvel Observateur"   titreaza in editia de astazi : 'Trump este primul fascist produs de cultura pop"
            In viziunea lui David Caviglioli, autorul articolului, Donald Trump apare ca un fascist, iar modul in care acesta paraseste scena politica inconjurat de politisti, ar confirma aceasta apreciere a jurnalistului.
          Cocluzionand Caviglioli, il denumeste pe presedintele in axercitiu al Americii "un fascist de tip nou".
         "Le  Parisien" relateaza despre  conferinta de presa a sefului diplomatiei americane Mike Pompeo, care nu are cum sa nu fie altfel, decat "in ton" cu seful sau. 
           Acesta le-a declarat jurnalistilor : " Vom numara toate voturile", ca apoi, nerecunoscand victoria lui Biden, sa afirme ca "va exista o tranzitie lina" spre un al doilea mandat al lui Trump( "catre o a doua administratie Trump")
          Totul pare a se desfasura intr-o lume a grotescului si  parca pentru a  confirma acest fapt, presedintele american in exercitiu, la sfarsit de mandat ( sfarsit nerecunoscut - sic !) la doua zile dupa infrangerea sa electorala,  l-a demis pe Secretarul de Stat al Apararii , pe tehnocratul Mark Esper, inlocuindu-l cu  Cristopher Miller.
          Motivul inlocuirii fostului sef al Pentagonului, ar fi ca acesta  s-ar fi opus public, in luna iunie, la desfasurarea armatei pe strazi pentru a inabusi protestele antirasiste din acea perioada.
         Intervievat de jurnalul francez "Le Point", fostul presedinte al "Radio France" si fost  corespondent la Washington, Jean -Luc Hees, care a scris de curand o carte declara :

       sursa : https://www.lepoint.fr/monde/jean-luc-hees-avec-trump-l-amerique-est-devenue-un-taudis-moral-et-intellectuel-09-11-2020-2400113_24.php

          "Sub Donald Trump, America a devenit o mahala morală și intelectuală. În 2020, nivelul sănătății puterii de frunte din lume este demn de Evul Mediu. Precaritatea, securitatea, tensiunile rasiale ... Toate lucrurile care erau greșite în această țară, le-a înrăutățit. Fără a uita clima! Dacă iubești Statele Unite, iubești natura și peisajele sale grandioase. Este penal să nu protejăm asta."

          In acceptiunea autorului si vechiului ziarist votantii lui Trump ar fi facut un fel de compromis cu nonvaloarea si  cu toate defectele  exhibate de presedintele in exercitiu de-a lungul mandatului sau.
         J.L. Hees declara :

         "Este de netăgăduit. La fel ca mulți, am crezut că 2016 a fost un accident, o lovitură pentru Hillary Clinton și oboseala democraților. În realitate, această unitate este durabilă. Jumătate dintre americani cred că este omul ideal, oricât de nepoliticos, ticălos, laș, mincinos etc. Am spus deja totul despre personaj, dar va supraviețui ceea ce a creat? Am o îndoială. Este una dintre facturile pe care le lasă. Este un accident, dar nu Trumpism sau populism, numiți-l așa cum doriți. Toate acestea sunt înspăimântătoare. Vestea bună despre aceste alegeri este că americanii - fie că sunt republicani sau democrați - au votat în masă. Le pasă de viitorul societății lor divizate"
          Partea grotesca observata si evidentiata de acelasi autor se refera, de fapt la cristalizarea de catre presedintele Trump in majoritatea luarilor de pozitie, a sentimentelor antipandemie si de luare in deradere a efectelor sale de catre o parte a societatii globaliste care nu are de ce sa aiba grija zilei de maine .
         "A cristalizat în jurul său ceea ce fierbe de ani buni în Statele Unite și pe care pandemia de coronavirus a scos-o la lumină. Pentru o mare parte din americani, acest virus este doar o pacoste. Din cauza Covid-19, ei nu mai pot merge la golf, dar se descurcă cu el. Copiii globalizării au lucrat, sunt educați, au o rețea profesională pe care se pot baza și câștigă suficienți bani pentru a-și permite protecția sănătății de calitate și, în același timp, educația pentru copiii lor. . Viitorul lor nu este sumbru."
           Se pare ca efectele guvernarii Trump si mai ales unele reminescente ale acestui urias tablou al  grotescului nu vor disparea prea usor. 
           Trebuie liniste, sanatate si pace pentru unitate, pentru reinstaurarea  si  cristalizarea valorilor democratice de care este atata nevoie ... cele care au fost omise pentru scopuri mult prea marunte raportate la rolul S.U.A in lume.


           N.B.
          Este scandalos refuzul presedintelui in exercitiu D.Trump  de a fi de acord cu transferul de putere catre presedintele ales.
         J.Biden, nu exclude sesizarea organelor judiciare abilitate.

       


        

 


         
         
          

   
    
 

Comentarii