O SOCIETATE MATURA

                     De mult, de foarte mult timp, auzim sau vedem, pe strada ,in tot felul de ocazii, mai mult sau mai putin oficiale, cum  diferite persoane, unele chiar persoane politice insulta sau injura, la greu diverse institutii ale statului.
                  De fapt, unii se refera la institutii de baza ale statului de drept, cu diferite atributii prevazute in Constitutie sau in legi organice, in mare majoritate la institutii, care intr-un fel sau altul, i-au nemultumit sau in legatura cu care au fost manipulati sa fie nemultumiiti.
                 Toti au in comun o impresie gresita - care de multe ori este intretinuta si de o propaganda nefasta- astfel ca ei ataca, se refera la institutie in general, omitand faptul ca aceasta este alcatuita din oameni si este condusa, tot de oameni.
                Managementul defectuos ( intentionat sau nu), strategiile defectuase, interesele care le pot domina si care se rasfrang in acte de conducere sunt apanajul conducatorilor institutiilor respective ori al unor lideri politici, mai mult sau mai putin potenti si/sau influenti  aflati vremelnic la conducerea societatii.
                Un lucru arhicunoscut de sociologi si nu numai este ca politicienii sunt oglinda fidela a societatii din care fac parte.
               Astfel, nemultumitii sau suparatii ajung sa  insulte de cele mai multe ori, un antet (o firma de institutie) sau niste ziduri( o cladire de birouri), fie din necunoastere, fie fiind  manipulati, fie  doar pentru faptul ca institutia "X", functioneaza in guvernarea "Y", cu care ei nu simpatizeaza, ori pentru ei institutia in forma primitiva de perceptie a lor, reprezinta chiar oponentii lor politici .
              Toti acestia au totusi, o trasatura comuna :
              Nimeni dintre acesti critici, suparati pe buna dreptate sau nu, nimeni dintre toti contestatarii , polticieni sau oameni de pe strada, nu afirma, cum ar fi corect : "eu nu doresc ca aceasta institutie sa functioneze pentru mine sau pentru noi, ci pentru binele social, pentru ca ea trebuie sa fie functionala intr-un mediu democratic, chiar in defavoarea mea sau a noastra, iar daca gresesc/ gresim, ea sa ne sanctioneze conform legii"
            O astfel de motivatie s-ar  gasi intr-un mediu normal, intr-o democratie functionala si maturizata.
            Din nefericire, lipsa de cunoastere, lipsa informatiilor elementare, manipularea grosiera sunt de natura de a  altera perceptia situatiilor reale si de a ne face sa insultam, doar ca sa ne auzim sudalmele.
            Plecand de la aceste realitati neplacute si adesea, prejudiciabile trebuie sa realizam rolul formator al societatii democratice, prin mijloacele pe care le are la indemana( in special prin media, dar nu numai) in educarea corespunzatoare si corecta a unora dintre semenii nostri, care pana la urma ar avea drept tinta maturizarea si responsabilizarea lor, minimalizand in acest fel si posibilitatile de manipulare.
             

Comentarii