CAUZE, EFECTE SI OBLIGATII IMPERATIVE

               

              Probabil ca randurile de mai jos vor scandaliza pe multi dintre ceicare vor citi postarea, dar daca nu suntem in stare sa suportam realitatea si sa gasim modalitatile cele mai bune din punct de vedere legal si institutional sa o schimbam in bine, probabil ca gravitatea situatiei va atinge cote mult mai alarmante.          

               Astazi  este o zi grea si probabil ca, macar din punct de vedere statistic, de trista amintire.
              Bilantul acestei zile, desi poate de catre unii, luat inca in gluma este cutremurator din punct de de vedere al situatiei pandemiei cu "Covid 19" : 

              -2958 de persoane infectate

             -    82 de persoane trecute in nefiinta.
             Ce  este adevarat si cutremurator totusi, dupa acest val de imbolnaviri si de decese este faptul ca  in continuare nu se face o educatie sanitara corespunzatoare si completa, cel putin unei bune parti a populatiei.

           Masurile elementare, atat de mult trambitate (portul mastii in spatii inchise si in mijloacele de transport, pastrarea distantei sociale si alte recomandari care tin de educatie elementarara, nu numai sanitara, cum ar fi petrecerile) nu sunt respectate sau sunt respectate in parte, iar la atragerea atentiei, persoanele in cauza reactioneaza urat, violent-ostentativ , de multe ori sau vulgar.
          Cunoastem cu totii cum stau lucrurile cu o parte a populatiei din mediul rural sau din localitati mici, cu  pregatire scolara  precara, care aste partial sau total lipsita de educatie sanitara si uneori, nu numai.
          Stim la fel de bine, ca o parte destul de buna a acesteea a"migrat" din diferite motive- cunoscute- in mediul urban sau in imprejurimile  imediate ale oraselor mari, luandu-si in "bagaje" si aceasta "zestre", care, din nefericire, de multe ori este o producatoare importanta a acestor contaminari si a cresterii numarului lor din punct de vedere statistic.

           Cunoastem cu totii, fie ca ne place sau  nu, ca statisticile oficiale internationale ne mentioneaza ca ocupand primul loc in U.E. cu 27,7% din populatie avand toaletele  amplasate in curtile  caselor.
          De la aceasta realitate crunta si pana la realitatea lipsei de igiena elementara care a dus sau duce la infectari masive nu este decat un mic pas. 

          De la politizarea pandemiei de maniera "astia va impun restrictii, noi suntem eliberatorii vostri", pana la omiterea ( uneori ostentativa )a portului mastii in sedinte sau evenimente, desi este prevazut in lege este alt pas gresit , cu repercusiuni  care se datoreaza unor oameni politici de slaba anvergura, "manati" de interese de partid, de grup, ori personale meschine.
          De fapt, acestia, nu facut decat sa profite de naivitatea sau de lipsa de informatie si de educatie a unor membri ai unor comunitati pentru a-si crea un prozelitism ieftin, care, de fapt, la alegeri si-a dovedit din plin precaritatea. Mai mult decat atat, pentru unii dintre acestia se pare ca virusul a fost ostentativ sica s-au  contaminat cu acesta.
          Urgent, Guvernul Romaniei, toti factorii politici decizionali responsabili, trebuie sa ia masuri de popularizare a masurilor de igiena normale si impuse, mai ales, in locurile unde exista o anume precaritate de informatii si/sau de cultura, sub sanctiuni contraventionale serioase.
         La fel de imperios necesara este interzicerea prin lege a politizarii  unei sau unor astfel de situatii, cu astfel de repercusiuni, sub rezerva unor sanctiuni, cum ar fi excluderea temporara sau definitiva din viata politica a celor  responsabili.
         Urgentele sanitare si educationale la care m-am referit trebuie sa devina comandamente  ale sistemului politico-administrativ romanesc, sa fie respectate cu adevarat prevederile art.34 din Constitutia Romaniei, iar scoala  si biserica trebuie, cat mai repede sa se conformeze lor, in calitate de importanti factori educationali.
La fel, trebuie gasita legal, sub control si sub spectrul sanctiunilor o modalitate de a obliga  primariile pentru a se deplasa din casa in casa si pentru a se incepe o educatie sanitara a unor persoane din arealul lor de responsabilitate.
        Acestea pot fi numai unele din caile imperativ de urmat pentru a merge pe drumul unei normalitati care sa ne fereasca de infectari si care, pana la urma, inseamna grija pentru oameni si pentru tot ce reprezinta ei.

       Nu mai este timp de pierdut !
      

 
      
          


Comentarii