NASTEREA UNUI POPOR ( 2 ) - DREPTUL SAU LA AUTODETERMINARE

                La data de 2 octombrie 2020, scriam in postarea "Nasterea unui popor"( https://si-noi.blogspot.com/2020/10/nasterea-unui-popor.html) despre situatia exploziva din fosta republica sovietica Belarus, unde regimul autocratic al lui Aleksandr Lukasenko, sprijinit de "Maica Rusie" a inabusit in forta actiunile pasnice ale majoritatii populatiei.
               Urmarea: regimul belarus nu a fost recunoscut de Uniunea Europeana, de tari membre ale acesteea si nu numai,iar ambasadorii Poloniei, Slovaciei, Cehiei, Romaniei si Bulgariei, cei ai tarilor baltice au fost chemati "pentru consultari in statele de origine"  in semn de protest fata de actiunile represive mentionate, dupa ce in prealabil, toti diplomatii acreditati ai acestor tari au vizitat-o pe dizidenta  belarusa, laureata a Premiului Nobel, Svetlana Aleksievici pentru a se asigura de integritatea fizica a acesteea si in semn de solidaritate umana.
              Asa cum scriam, ministrul roman de externe, Bogdan Aurescu, l-a chemat pentru consultari pe ambasadorul nostru Viorel Mosanu.
             De fapt, ministrul de externe roman avea sa declare Platformei "g4.ro": (https://www.g4media.ro/ambasadorul-romaniei-in-belarus-a-fost-rechemat-in-tara-pe-fondul-tensiunilor-cu-regimul-dictatorial-de-la-minsk-decizii-similare-au-luat-polonia-slovacia-cehia-si-tarile-baltice.html)

          "  Am decis să îl rechemăm pe ambasadorul nostru în Belarus, pentru consultări, în spirit de solidaritate cu Lituania şi Polonia. Belarus trebuie să înţeleagă că presiunile la nivel diplomatic asupra statelor membre UE nu vor ajuta dialogul şi nu vor aduce rezultate pozitive”, a scris şeful diplomaţiei române, pe platforma de socializare. "
          Viorel Moşanu a fost, în urmă cu o lună, unul dintre ambasadorii statelor UE care au vizitat-o pe laureata Premiului Nobel pentru Literatură, Svetlana Aleksievici, o oponentă a regimului de la Minsk.

               Anterior, regimul  din Belarus, pe cale de reciprocitate, si-a chemat ambasadorii, aflati la posturi, la Vilnius si Varsovia ca masura fata de sanctiunile europene si a solicitat celor doua tari sa isi reduca numeric membri corpului diplomatic atasat in aceasta tara.

            Vremurile s-au schimbat, chiar daca unele regimuri autocratice cu vechi reminescente ale unui trecut care a produs mult  rau si nedreptate, nu recunosc aceasta, de fapt nu isi recunosc conditia de anacronism acut in care se afla .

              Europa - si nu numai - a  reactionat in prima instanta, sanctionand frauda electorala masiva a guvernului din Belarus, ca si repetatea si violentele incalcari ale drepturilor omului.
             Da, se naste un popor care trebuie  isi prezerve drepturile care i se cuvin intr-o lume normala.
            Lumea reala, lumea civilizata a reactionat !

         

Comentarii