DEMOCRATIA NU POATE FI INFRANTA DE CRIME, DE FUNDAMENTALISM RELIGIOS SI DE PSEUDOSULTANI

              Franta a fost zguduita profund de terorismul declansat de catre islamismul politic radical,  ca urmare a executiei prin decapitare a  profesorului Samuel Paty, "vinovat" in mentalitatea atacatorului si a comanditarilor sai  pentru faptul ca le-a aratat elevilor sai caricaturi prin care era ironizat Profetul in cunoscuta publicatie "Charlie Hebdo". 

              Acesta, de fapt, le-a vorbit elevilor sai despre libertatea religioasa reala din orice democratie, cea  care ii permite fiecaruia sa isi aleaga si sa isi venereze propriul Dumnezeu. In momentul in care libertatea de a avea pareri si de a face alegeri este contestata si pedepsita cu moartea in numele unui Dumnezeu imaginar, al unui Dumnezeu razbunator, unul cum nu apare in niciun precept religios din nicio credinta inseamna ca  traim intr-o lume nesigura si profund vatamatoare.  

           Intr-o lume democratica, pentru ca democratia sa nu isi arate fragilitatea in fata unui terorism  religios clamat  de elemente  de radicale este stringent necesar ca aceste  derapaje ucigase ale unor astfel de pseudocredinciosi , manipulati prin ideologii criminale sa fie stopate prin orice mijloc.
            Solidaritatea manifestata de poporul francez si de presedintele Macron cu prilejul Omagiului National in memoria sacrificiului profesorului Paty  a avut ecouri sfidator-insultatoare din partea liderului turc Recep Tayip Erdogan. Acesta intr-o iesire violenta ca atitudine si  limbaj s-a indoit de sanatatea mentala a liderului francez si a asemanat atitudinea franceza cu o manifestare hitlerista, solicitandu-le tuturor musulmanilor sa boicoteze produsele franceze.
              Au existat, cum era si firesc, manifestari de solidaritate cu presedintele Macron si cu atitudinea Frantei din partea unor lideri importanti precum Presedintele U.E. ,ale prim ministrilor Italiei si Olandei ca si a oficialitatilor germane , a prim ministrului roman Ludovic Orban, cu ocazia vizitei delegatiei romane la Paris .
             Toti acestia au condamnat actul terorist si iesirile liderului turc, ca si manifestarile unor tari musulmane cu privire la produsele franceze.
             Ziarul "Le Monde" consemna :

             "Până sâmbătă seara, produsele franceze au fost retrase de pe rafturile supermarketurilor din Doha, capitala Qatarului. În Iordania, videoclipurile de pe rețelele de socializare arătau rafturile supermarketurilor golite de produsele lor franceze sau înlocuite cu cele din alte țări. Videoclipurile au fost însoțite de hashtagurile #FranceBoycott sau #OurProphetIsARedLine („Profetul nostru este o linie roșie”)."
            Franta si-a rechemat in vederea consultarilor ambasadorul de la Ankara, ca urmare a ultimelor evenimente si a escaladarilor de atitudine si de limbaj ale liderului turc care, precum un "sultan" se erijaza intr-un aparator al musulmanismului.
           Toate acestea se petrec si pe fondul atitudinii vadit pasive a  presedintelui american Trump, cat si a celei asemanatoare, manifestate de Rusia.
           Consideram ca lumea civilizata trebuie sa reprezinte o pavaza importanta impotriva oricarui atac la adresa democratiei, impotriva  tuturor derapajelor criminale, facute in numele fundamentalismului religios si a dorintelor de grandoare a unor lideri dezechilibrati care vor sa se creada sultani in plin secol al XXI -lea.

          De aceea credem ca atitudinea solidara a  Europei este corecta si conforma cu realitatea pe care o traim astazi.
          "Le Monde" din 26.10.2020 consemneaza : 
         " Solidaritatea cu Parisul în acest nou episod, formulată în mod expres duminică de liderii instituțiilor UE, este importantă. Cea a șefilor de stat și de guvern din statele membre, în special din Germania, ar fi, de asemenea, binevenită, la fel ca și pozițiile mai puternice adoptate de secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, în fața abuzurilor Ankarei în cadrul acestei organizații."

Comentarii

  1. Nicaieri in nicio legislatie europeana, a unei tari democratice, nu se stipuleaza ca nu ai voie sa nu fi de acord cu o religie sau ca nu ai voie sa o ironizez.Acesta este un semn de libertate si dedemocratie.
    Nicaieri in niciun spital de specialitate nu exista nicio interdictie sa doresc sa fiu sultan sau mai stiu ce conducator.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Comentariile injurioase sau jignitoare vor fi sterse
Asteapta moderare: