DREPTUL DE A CREDE SAU NU FARA A CONDAMNA SAU FARA A FI CONDAMNAT

                  Conflictul diplomatic  dintre Franta si o Turcie care si-a luat libertatea prin liderul sau sa  fie un fel de "ambasador" al lumii musulmane, a escaladat pe noi culmi si datorita boicotului marfurilor franceze, dar si datorita insultelor adresate  lui Emanuel Macron, de un Recep Erdogan, parca iesit din minti.
                Consider ca de la apararea unor libertati democratice sau/si religioase, chiar intr-un mod mai aprig si mai "fundamentalist" si  pana la etapa noua in care se afla relatiile turco-franceze si relatiile europeano-turce este  un drum lung si presarat cu "asperitati" multiple.
               Nu cunosc religie sau prelati de orice confesiune,cu mici exceptii, care in timp sa nu fi fost ironizati. Si totusi viata a mers mai departe cu bine si cu rau.
              Eu cred ca nimeni nu este obligat sa imbratiseze preceptele religioase ale altuia sau sa fie de acord cu credinta imbratisata de alte persoane, ori eventual cu faptul ca persoanele in discutie, eventual,  pot fi sau nu atee.
             Faptul ca un profesor a fost de acord cu ironizarea unei religii sau a unor precepte religioase si ca acesta le-a aratat si elevilor sai ca oamenii pot avea pareri diferite sau credinte diferite ori ca anumite reguli sau dogme religioase pot fi ironizate, nu indrituieste pe nimeni, fundamentalist religios  sau nu, pe vreun tribunal religios sa il condamne la moarte si chiar sa execute condamnarea prin decapitare.
           Oricine se poate simti jignit sau jenat, ori deranjat de anume manifestari antireligioase sau de orice fel poate protesta, poate actiona in justitie, cu obligarea la daune, intr-o lume democratica  reala.
           Sunt popoare ale caror religii, intr-o oribila perioada de noapte a istoriei nu numai ca au fost batjocorite sau li s-au ars  invataturile religioase in mijlocul unor multimi ostile si inflamate de propaganada , ci au fost trimise in lagare de munca pentru simplul fapt ca aveau alte credinte sau ca erau altfel, iar altele pentru simplu fapt ca aveau un Dumnezeu .
           Astazi, in secolul al XXI -lea o ironie, poate nefericita din prisma unora s-a transformat in condamnare la moarte.
            Astazi, exact ca in perioada nazismului, cea  la care, culmea se referea presedintele turc, dar in sensul care ii apara doar propriile dogme sau interese, profesorul ironic, ca pe  vremea ciumei brune, a fost condamnat si executat de o aceasi persoana manata de interese  sau de precepte fundamentaliste.
          Care o fi deosebirea ca  mod de actiune si ca mentalitate intre tanarul cecen si un gestapovist sau un kaghebist  din alte  vremuri apuse, la care se referea in apararea islamismului  liderul 
turc ?
           De fapt este mai normal, in mentalitatea sa, sa ucizi decat sa te lasi ironizat.
          Condamnarea la moarte si executarea "deciziei", prin decapitare ,a determinat o solidaritate internationala nemaipomenita impotriva violentei si a raului propovaduite in numele religiei, nu impotriva religiei sau a dogmelor sale, asa cum incearca unii dintre cei propagandistic interesati sa acrediteze ideeea.
           Francezii nu au executat un musulman pentru ca li s-a ucis cu sange rece un concetatean, ei au considerat ca ironia ,chiar cu semnificatii religioase poate fi o "pedeapsa" si  de aceea au continuat sa ironizeze, o ironie, amara, poate dureroasa pentru unii, dar fara victime.
          Nu este nimeni judecator - cu atat mai putin unul divin -si nimeni nu se poate erija in impartitor fara de prihana al dreptatii.
          Asta a dorit si doreste sa arate occidentul, chiar daca  unii cred ca in numele credintei ai voie sa anatemizezi sau sa condamni persoane sau grupuri care au alte  vederi.  

UPDATE din 29.10.2020
Astazi au existat  trei noi atentate in primele doua atacatorii strigand "Alahu al akbaar"
 1/La Nisa in cursul diminetii un barbat, cu cutit in mana a omorat trei oameni, doi dintre acestia, in interiorul bisericii Notre Dame.
Una dintre victime, o femeie a fost decapitata.
Atacatorul a fost prins si se afla in custodia politiei.
2/Al doilea atac a fost la Avignon, in jurul orelor 11,30.
Un barbat a amenintat trecatorii cu pistolul si a fost impuscat de politistii de la fata locului, decedand.
3/Al treilea atac a avut loc la Ambasada Frantei de la Djeddah (Arabia Saudita).
O persoana cu un cutit asupra sa a ranit pe unul dintre paznicii de la intrare.
 
       Or avea vreo influenta in tot ce se intampla cuvantarile propagandistic- desantate si ura clamata de liderul turc ?
In mod cert, da !
      Asteptam sanctiunile internationale !

Comentarii