NASTEREA UNUI POPOR

                       Violentele din spatiul ex-sovietic, luptele sangeroase din fostele republici, devenite independente, pe fundalul incercarii Moscovei de a-si mentine dominatia, politica, economica  si  militara impotriva vointei populare de independenta, au avut ca rezultat nasterea a doua natiuni. Este  vorba aici, despre cea ucraineana  si despre cea  belarusa.

                    In primul caz, la  ucrainieni, nu putem sa nu avem in vedere tabloul sangeros, creat de Rusia, prin anexarea violenta a Crimeiei si prin razboiul din Donbasul minier.

                   In al doilea rand, discutia se focuseaza asupra ultimelor miscari de protest de pe teritoriul Belarusului.
                   Amploarea protestelor populare si incapacitatea dictatorului Lukasenko si a aparatului sau de sorginte securist-comunista, l-au determinat pe acesta sa ii ceara ajutorul "tatucului de la Kremlin", cu supusenia caracteristica epocii  brejneviste.
                 Astfel a obtinut dictatorul belarus sustinerea economica si militara a "maicii Rusia"
                De fapt, am asistat cu totii la violente fara margini ale institutiilor represive de la Minsk impotriva cetatenilor pasnici care vor schimbarea sistemului opresiv al unui "capitalism de stat", din care ei nu fac parte.
              Desfasurarea evenimentelor si reactia oficiala cu o forta  disproportionata, indica existenta unui razboi civil intre potentatii lui Lukasenko si protestatarii pasnici, care, evident, repudiaza un sistem ticalosit, a carui spaima  de a-si pierde marile privilegii este certa.
            In mod clar, solicitarea si umilinta conducerii belaruse la Kremlin , ca si ajutorul acordat de rusi( care va avea un pret exorbitant pentru Lukasenko ) demonstreaza  sorgintea si ideologia identice care stau la baza celor doua regimuri si opoziitia lor vehementa fata de progres.
Aceste caracteristici, infatisate mai sus, pot fi considerate ca fiind componente de baza ale comunismului apus.
              Aproape sigur ca acest conflict dintre cele doua componente antagonice, va fi "solutionat" in favoarea celor puternici si ca  acesta va avea ca solutie finala ,adancirea prapastiei dintre oponenti in favoarea clasei conducatoare.
             In aceasta valtoare de evenimente sangeroase, cred eu ca belarusii si-au semnat actul de nastere ca popor de sine statator, desi pana la 
indepedenta sa de fortele raului, probabil ca va fi un drum destul de lung de  parcurs

              

Comentarii