ESECURI PREVIZIBILE

                        Imi este greu sa scriu despre infrangerea de aseara cu Norvegia la o diferenta de patru goluri si la zero, ca si despre meciul anterior cu Islanda pentru ca acestea ca suporter al nationalei , chiar sunt dureroase.
                    Toata lumea a dorit intinerirea lotului, dar aceasta intinerire, atat de solicitata in presa si de unii suporteri a reprezentat pentru nationala "o sabie cu doua taisuri"
                 1/In primul meci au existat carente in alcatuirea echipei, mai ales in aparare si  a abordarii de catre jucatori a fazei defensive, acesta soldandu-se si pe fondul lipsei de pregatire fizica cu o infrangere la limita din partea Islandei, care ne-a naruit sperantele de participare la Euro 2021, la noi acasa.  
                2/In cel de-al doilea meci, ca si in primul a fost prevalenta lipsa pregatirii fizice a jucatorilor, dar si pe fondul alcatuirii ( de fapt ca si in primul joc) cu jucatori mici de statura ( cu exceptia mijlocasului de acoperire Cretu) a liniei de mijloc, care avea sarcina de prim zid in fata ofensivelor adverse.
              3/In ambele partide linia de mijloc, cat  si cea de atac au manifestat o "impotenta cvasitotala" in mentinerea controlului balonului mai mult de cateva secunde, ceeace s-a materializat prin acordarea rapida a balonului jucatorilor adversi, fapt ce le-a asigur at multitudinea si amplitudinea fazelor ofensive pe care le-au declansat.
           In prima partida, tactica s-a dovedit a fi  subreda  si pe fondul alcatuirii echipei de start, dar si prin abordarea fazelor de joc, fara posesie si fara pressing, ca  si pe existenta carentelor fizice despre care mentionam.

           In partida cu Norvegia, desi tactica folosita de antrenorul Radoi a fost corecta, ne-am lovit de aceleasi tare si racile ale fotbalistilor selectionati, ei inlesnind prin comportarea din teren esecul lamentabil.
         De ani de zile aria de selectie a jucatorilor romani este foarte ingusta,  neexistand talente suficiente pentru marea performanta, iar inexistenta acestora in mare parte este suplinita de aparitia unor jucatori straini.Ei  sunt achizitionati la preturi de nimic si deci au o valoare mica, ca si multi dintre  jucatorii romani de aceasi  valoare, mentinuti in unele teamuri , de multe ori, pe alte principii decat cele de valoare si de performanta.
           Se cumpara jucatori slabi pentru ca au preturi foarte mici si straini si romani deoarece  nu exista - de 30 de ani- patroni de echipe, ci doar "finantatori", de fapt cam niste precupeti, dornici ca banii putini platiti astazi pentru jucatori slabi sa fie  scosi inzecit maine, doar pentru umplerea buzunarelor proprii.
           Se baga in buzunare banii prost negociati si in consecinta, putini, pe vreun talent ratacit, dar care pastreaza tarele aratate mai sus si in locul acestora se cumpara fotbalisti mult mai ieftini si mai slabi.
              De fapt, fotbalul autohton este o taraba grotesca , in mare parte compusa din samsarii vechi care "lucreaza sub acoperire", ei stand in umbra si aruncand in fata alte persoane in  societatile lor de profil. Sunt cunoscuti cei care au distrus pe fata fotbalul romanesc , aruncandu-l ca valoare si seriozitate in precambrianul istoriei sale si care isi continua activitatea.
            Sunt de asemeni cunoscuti asa zisii patroni-precupeti  care vand totul ca la oborul de animale,  ma refer la unul care a distrus un brand de mare traditie, iesind mereu in fata si  "distingandu-se" prin neintelegerea vadita a fenomenului si prin incompetenta  sa crasa, prin masuri de stand-up.
           Totul este poleit pentru a acoperi realitatea sumbra.
           La fel, un alt club, de curand, a fost aruncat aproape in "ghiarele"falimentului prin manopere probabil, dolosive  ca si prin incompetenta  conducatorilor.
             Selectia la centrele de copii si de juniori si la unele cluburi nu se face pe criterii de performanta ale tinerilor, ci in mare parte pe pile si pe bani, dupa cum afirma o parte a presei sportive,  mai mentioneaza ca unii dintre cei pusi sa faca selectia nu ar   avea nici  priceperea necesara.
            Cluburile angajaza, in mare parte, antrenori slabi, chiar daca unii dintre acestia  au fost fotbalisti de performanta, ei nu au putut niciodata sa aiba performante reale, de multe ori si datorita amestecului  daunator al "finantatorilor"
           Din punct de vedere fotbalistic traim intr-o lume stramba, a insuccesului, a afacerilor tenebroase , de multe ori, oneroase, a incompetentei fatise si a dorintei de imbogatire.
          Toate aceste maladii ale unui sistem infectat, ca si existenta fotbalului oferit de primarii, pe principiul comunist de a da multimii "paine si circ"  pentru a o abate de la problemele reale, lipsa veniturilor la vedere si controlabile, inexistenta unui partenetriat fie privat, de preferinta, fie a unuia  public-privat sunt de natura de a ne oferi acest tablou sumbru.
              Statul romanesc, prin organele sale competente, prin intermediul legislativului trebuie sa edicteze o o legislatie  corespunzatoare pentru a fi eliminate aceste probleme, altfel codamnam sportul, in general, si fotbalul, in special, la moarte sigura.
                  

           

      

Comentarii