PROTECTIA CETATEANULUI... TARELE CETATEANULUI... ROMANIA CONTEMPORANA

                    Ora de pranz.

                  Langa o statie de autobuz un barbat, cu o borseta in mana este alergat de un altul, care striga cu o voce nehotarata, in timp ce il alearga pe primul : 

                 -Prindeti hotul, prindeti hotul !

                 Traverseaza strada si incerc sa ii ajung, macar sa ii pun o piedica celui cu borseta in mana, dar nu reusesc pentru ca ma aflu destul de  departe de scena faptei.

                 In alergarea noastra dupa infractor, trecem pe langa mai multe persoane, aflate, undeva in lateral, la distante diferite, dar care nu se sichisesc sa schiteze vreun gest de oprire a infractorului sau macar sa strige  sau sa telefoneze dupa ajutor.

                   Ma opresc si eu. Am o varsta  si nu prea ma  mai tin picioarele.

                  "Cursa " de urmarire a pagubitului dupa hot continua in doi si ii vad ajungand la un bloc, unde hotul intra si urmaritorul. dupa  el.

                 Dupa un timp urmaritorul revine, imi multumeste pentru efort si imi confirma cam ce banuiam, si anume : ca blocul are doua cai de acces, iar hotul "s-a pierdut" prin a doua usa.

                Nu este prima data cand vad sau cand particip la astfel de scene si de fiecare data, am observat frica, lasitatea , de fapt  lipsa de reactie a tuturor celor care puteau sa intreprinda ceva pentru a stopa faptele.

               Replicile verbale ale tuturor acestor indivizi sunt aceleasi de ani de zile: ele se refera la frica de infractori, la audierile fara sfarsit, de multe ori, de la organele penale, la timpul pierdut si la banii pierduti de la locurile de munca pentru binele facut altora 

              Intrebati daca ar fi avut aceleasi reactii, daca ar fi fost in locul persoanelor vatamate , unii te trimit sa iti vezi de treaba, unii te insulta, iar altii iau rusinati "tacerea mutului "

              Ce observam  din aceste situatii expuse mai sus ?

              1/lasitatea proverbiala

              2/ egoismul

              3/ frica de consecintele unei fapte bune, de multe ori bazata pe reactia lenta a organelor in drept, care nu acorda protectia necesara persoanelor amenintate de raufacatori

             In afara unor tare caracteriale evidente, cred ca si legislatia trebuie  sa suporte modificari in sprijinul aflarii adevarului si  al  protectiei persoanelor amenintate, in sprijinul unei fermitati crescute a organelor judiciare, carora legea ar trebui sa le asigure mijloacele tehnice - si nu numai - necesare   unui ajutor  rapid si sporit al pagubitilor.
             Dar in plina lupta electorala, presarata cu insulte si cu "dat la gioale" pe cine mai intereseaza.
             Oameni buni, daca vreti sa fiti cinstiti si corecti, cu voi insiva si cu clasa politica,  VOTUL VA APARTINE !

             Faceti ce este mai bine la urnele de vot, de dvs. depinde !     

Comentarii

  1. Sunt cam pasivi oamenii in astfel de situatii, dar nu neaparat din lasitate, egoism - nu prea au cum sa fie siguri ca cel care fuge chiar e un raufacator. :) Zic si eu.
    (Diana)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Comentariile injurioase sau jignitoare vor fi sterse
Asteapta moderare: