MOMENTE TRISTE SAU ... O ISTORIE CARE SE REPETA - 2 -

                 Ceeace se banuia si trebuia sa se intample... s-a petrecut efectiv.
                 Referinta este bineinteles la intalnirea dintre "tatucul rus"  si "vasalul" sau- premier al Ungariei.
                 Imediat liderii U.E.- astfel cum era  logic si corect - au  afirmat rituos faptul ca liderul maghiar, nu a primit niciun mandat  de la organizatia a carei presedintie rotativa o exercita, ca  sa reprezinte U.E. in Rusia.
                 Tupeul acestui lider, care incepe sa reprezinte si din ce in ce  mai putini maghiari, care are o serie intreaga de probleme si de restrictii cu organismele din care face parte tara sa( programul Erasmus, ingradirea unor fonduri europene, etc ) a fost fara margini, el afirmand ca pentru aceasta vizita "nu ii trebuia niciun mandat".
                In mod logic, vine si concluzia ca de fapt, Viktor Orban ar fi reprezentat doar tara sa, in numele unei politici proprii.
                O alta concluzie care se desprinde din aceasta intalnire politica bilaterala este dupa cum a observat si prof. Sergiu Miscoiu de la Universitatea Babes- Bolyai, referindu-se la premierul ungar este ca acesta este doar un "aliat de conjunctura, avand rolul sa slabeasca cele doua organizatii ( U.E. si NATO ) din interior" in favoarea Rusiei.
                Exista convingeri, cum ca premierul maghiar, din nou a esuat in intreprinderea sa hilara de a se prezenta ca un "mediator" intre  doua lumi, intre care discrepantele politice si ideologice  se accentueaza.
                De fapt, avand in vedere si delimitarea imediata a U.E. fata de intreprinderile reprezentantului maghiar la Moscova, ca  si fata de atitudinile in timp  ale Ungariei din cadrul celor doua organizatii internationale din care- pare-se ca doar din in ce mai de fatada- face parte, se pune din nou, dar cu  mare acuitate problema schimbarii regulamentelor celor doua organizatii.
               Este urgent ca hotararile din cele doua organisme sa fie luate cu majoritate de voturi si nu in unanimitate, ca pana acum, situatie de natura de a ajuta reprezentantul maghiar sa faca politica Rusiei, care evident ca este antieuropeana si anti euroatlantica.
                Europa si organizatia nordatlantica trebuie sa isi faca propria politica pentru ca dreptul de VETO maghiar este in mod evident exercitat in favoarea inamicilor lor.
               Comportamentul politic al Ungariei- in aceste momente si nu numai - constituie un impediment cert fata de interesele comune ale tuturor  celorlalti membri, el fiind de natura sa le minimizeze rolul, ca si puterea politica, economica  si militara.
               In aceste momente am convingerea ferma ca ratiunea trebuie sa invinga !

                
             
                 
 

Comentarii