LIBERTATEA DE A NU FI LIBER !

                        La nivel national si international, traim o perioada dificila, raportata la criza medicala, sociala si economica prin care trecem si ale carei efecte sunt inca resimtite.
                       Istoria ne arata - si exemplele trecutului sunt deosebit de graitoare pentru cei care vor sa le ia in seama - ca  in astfel de situatii, ante sau post criza, in situatii de saturatie a unor segmente sociale are loc o recrudescenta a resentimentelor nationaliste si sovine, unele dintre ele, tinute cu grija in frau, fie de legi, fie de anume pauze din activitatea "actorilor principali".
                      Nationalismul  moderat si valorile nationale reale, cum ar fi statul national, unitar si independent, indivizibilitatea sa, drapelul, stema, orice alte simboluri nationale sunt sacre si de aceea, orice popor cu o fiinta nationala viabila, are datoria neconditionata de a le prezerva si de a le apara.
                     Se pare ca si in tara noastra, ca si in alte parti ale lumii, moderatia si respectul valorilor sacre, se doreste de catre anumite grupuri sau grupuscule sa fie inlocuite de unele manifestari ale nationalismului extremist, de factura sovina, chiar.
                     Se mizeaza  aceasta de catre cei interesati prin operatiuni ample sau mai putin ample de natura  manipulator -propagandistica pentru ca orice societate democratica, in general, nu este perfecta, iar sistemul care ii sta la baza da dovada de slabiciune, pe care o devoaleaza in mod transparent, permitandu-se critica, diferentele de opinii si contestarea.
                    Sunt speculate nemultumirile si resentimentele, unele de ura ancestrala fata de anume etnii sau segmente nationale, se transfera culpabilitati inexistente, penetrandu-se mintile slabe, insuficient informate, ori cu o cultura indoielnica.
                  Avem deja formatiune politica, care a inceput  o propaganda nationalist - sovina  si care s-a "infiltrat"  in viata politica, prin naivitatea la urne a unora si care asteapta  momentul sau momentele potrivite pentru a incepe o expansiune premeditata.
                 Pe acest fond preexistent sunt manifestate, mai voalat sau mai pe fata resentimentele anti imigrationiste, nationaliste, rasiste, xenofobice sau impotriva unor defecte asociate.
               A aparut ura fata de ce nu este roman in discursurile unor persoane sau ale unor politicieni, cautandu-se slabiciunile respectivelor segmente sociale, devenite "tinte", iar aceasta, chiar daca se manifesta pe un ton jos sau moderat, a ajuns sa fie clamata de catre "nationalisti de mucava", gasiti din randul naivilor, dezinformatilor sau inadaptatilor si este astfel, "transferata pe piata".
               A ajuns sa se "masoare romanitatea" sau lipsa ei, unii in mentalitatea unor minti bolnave, fiind mai romani sau mai putin romani decat altii.
               Se acrediteaza in mod vadit ideea excluderii elementelor nationale din viata publica, sociala sau politica pe argumente false sau pur propagandistice, "neromanii" fiind cei care in mod abuziv le-ar lua locul, motiv pentru care a ajuns  tara ( in acceptiunea acelorasi) intr-o situatie economica si sociala precara, iar iesirea acesteia din criza ar fi conditionata de obedienta sa fata de U.E. sau fata de alte organisme internationale.
              Se pare ca o  parte a a societatii a uitat sau doreste sa uite, problemele de ordin social si economic create de guvernarea anterioara si criza reala in care aceasta a lasat tara, precum si daunele reale cauzate de managementul defectuos.
              Actuala guvernare  a facut si aceasta o serie de greseli, dar cu un impact economic, mult mai mic, iar reformele propuse prin programul de guvernare sunt intr-un stadiu, inca incipient si se desfasoara cu lentoare.
              Se pare, ca unii doresc aparitia  si apoi, exacerbarea unor convulsii sociale pentru ca demersul lor nationalist-sovin  sa gaseasca cel mai bun teren pentru proliferare, dar mai ales, pentru a dovedi slabiciunea societatii, transformata de ei intr-o "tinta" si pentru ca anormalul si primitivismul unor actiuni si sentimente poate sa ia locul unei normalitati, chiar daca de multe ori si aceasta poate fi  destul de relativa.
             Modalitatile de rezolvare ale unor astfel de situatii, nu ne sunt intotdeauna la indemana, iar pentru ca ele sa existe si sa fie viabile, trebuie sa dispara faliile din societate, care cred in adevaruri proprii, in scenarii sau in conspiratii datorita lipsei consensului politic si a existentei unor adversitati interne puternice.
             O societate reala este obligata sa opteze pentru dreptul la informare in locul "libertatii" de a fi dezinformata, tocmai pentru a evita existenta unor brese care sa permita "disiparea" democratiei.


             Scria Robert M.La Folette (1855-1925) - fost membru al Camerei Reprezentantilor in "Discurs":
             

             "Adevaratul leac pentru bolile democratiei este si mai multa democratie"
          

Comentarii