UN ALT FEL DE PRESA !

                    Ceva mai devreme, Parchetul a dispus retinerea pe o perioada de 24 de ore a fostului profesor Alfred Bulai, devenit suspect de savarsirea unor fapte penale legate de comportarea sa abuziva fata de unele studente.
                     Nimic deosebit in aceasta, el este sau, cel putin pare a fi un "pradator", care intr-un fel sau altul,  isi va primi probabil o pedeapsa bine meritata, in masura in care faptele sale vor fi dovedite de justitie.
                     Altceva m-a frapat la iesirea  din Parchet a fostului profesor incatusat: "isteria" unei parti a presei, a unor jurnaliste care, pur si simplu urlau.
                     Se  pun, de cele mai multe ori intrebari fara sens de tipul "va simtiti vinovat" ?, "cum va simtiti cu catuse"
 ?
                     De exemplu, o alta intamplare : un om iesit dintr-o masina contorsionata in urma unui accident de circulatie a fost intrebat de acelasi gen de "slujbas de presa": "cum va simtiti ?"

                    Respect in mod deosebit aceasta profesie si pe buna dreptate consider presa "a patra putere in stat", atunci cand presa este vigilenta si isi face datoria fata de adevar si de oameni, atunci cand ea este cu adevarat "cainele de paza al societatii"
                   Rolul presei in democratie este de netagaduit, printre altele fiind de : strangere si transmitere de informatii de interes  public, prin intermediul canalelor media, fara interventia  guvernelor, asigurarea libertatii de expresie si informarea judicioasa- de multe ori- a  publicului.
                  Libertatea presei este un drept fundamental al omului,  recunoscut si protejat de lege in mai toate  statete democratice.
                  De aici si pana la isteria tipetelor  unor tinere jurnaliste, pana la alipirea microfonului sau a telefonului de geamul portierei masinii in care se afla arestatul, pare distanta dintre adevar si senzational, cu orice chip.
                 Faptele lui Bulai nu sunt de aparat, decat de avocati  si nici de iertat de catre cei in drept, dar mi se pare totusi acest gen de reactie, cat ar fi fostul profesor de vinovat, ceva venit parca din "subsolul " jurnalismului de investigatie sau al oricarei forme a acestuia.
                Respect si sunt adeptul oricarei forme de jurnalism civilizat in prezentarea adevarului cotidian, indiferent care ar fi acesta.
                Cazul Bulai nu este decat inca o dovada, dintre destulele, in timp, ale prezentarii sub orice forma a unui tip de  jurnalism care nu imi pare a avea nimic  comun cu aceasta epoca.

                Senzationalul de dragul senzationalului, impertinenta de a arata cu orice chip " cat de rau o doamna, poate musca un caine" mie, cititorului "X" mi se par intrusive si deranjante, nu (repet)  neaparat pentru Bulai( care si el beneficiaza de prezumtia de nevinovatie, fiind doar retinut acum), ci pentru orice simplu cetatean, poate aflat, de multe ori, in  situatii critice.
               
   
 

Comentarii