DEMOCRATIE VERSUS POPULISM SI NATIONALISM DESUCHIAT ? partea I- a

                      Comentam ieri pe Facebook intr-un pamflet cu privire la huiduielile de la cerebrarea zilei unirii de la Iasi: 
             

                   Astazi a fost o zi urata la Iasi.

"Liderii principalelor partide huiduiti pentru lipsa de realizari, de fapt pentru managementul politic si economic al Romaniei defectuos prestat.
Aceasta este valabil pentru oamenii care au huiduit animati de aceste ganduri, de oamenii pe care, de multe ori realitatile vietii i-au strivit si care, inca duc o viata la limitele precaritatii.
Dincolo de aceasta sumbra si dureroasa realitate sta asa-zisul protest al unor dezinformati, cu cultura precara, manipulati de cohorta aurista, condusa de un fost membru al galeriei fecesebiste, care s-a dorit astazi pe scena a fi un "suman negru", cel care zambea ironic la fiecare huiduiala a ciracilor sai.
De fapt cand o gloata de "trogloditi" este stipendiata de un oier si are asemenea conducere nu poti sa te astepti decat la razmerita de un tip pe care multi nu-l stiu sau altii l-au uitat, dar pe care istoria l-a retinut in analele sale.
Pe "trogloditi" ii invit sa citeasca istoria acestei tari din perioada "verde"
"Cine isi uita istoria este condamnat sa o repete" spunea un mare literat
Orice asemanare cu realitatea nu este intamplatoare.

Acesta este doar un pamflet sau doar o alegorie, daca doriti"

Traim intr-o epoca in care, in Europa se dezvolta o atitudine care va determina , probabil schimbari extremiste, miscari de aceasta sorginte sau nationaliste cu diferite accente. Evident, ca place sau nu, ca aceastea convin sau nu, Europa a intrat intr-o vadita criza, prin multe dintre manifestarile sale, mai mult sau mai putin identica cu cea din anii 1929-1933. Aceasta se desfasoara intr-o perioada diferita decat cea trecuta si anume, in era tehnologizarii multor societati. Pe fondul unei foste crize sanitare, pentru unii reala, pentru altii "contrafacuta" din ratiuni economice sau/si politice, a aparut o noua criza, de data aceasta, una economica generata, dupa cum se afirma de o proasta administrare la nivel global a crizei sanitare sau dupa altii, de tendinta unor economii, a unor state sau "organizatii" de a se imbogati in urma "fabricarii" crizei sanitare. Populatii intregi au avut de suferit de pe urma izolarii si a desfiintarii unor societati sau locuri de munca. O multime de oameni s-au simtit marginalizati de societatile de consum in avantul lor de acumulare de tip globalist, multi au ajuns pe marginea prapastiei din punct de vedere social si financiar. A aparut conflictul ruso-ucrainean generator de consumuri enorme, dar si de castiguri obtinute de artizanii sai prin debuseurile create pentru sustinerea sa de o parte a Europei si de America. Omul obisnuit a fost obligat la noi constrangeri, datorate crizei de combustibil si nu numai, veniturile familiale diminuandu-se in mod accelerat si accentuat, o data cu creterile de preturi. Desfiintarea de locuri de munca, realocari si reinsertii generatoare de costuri si de constrangeri, marirea ratei somajului, cresterea varstei de pensionare in unele tari europene au determinat parti ale populatiilor, nemultumite sau oprimate financiar sa isi revizuiasca atitudinea fata de cei care au administrat cu mari deficiente realele probleme economice si sociale ale oamenilor, atat la nivel national, cat si international. Lipsa de incredere manifesta in "capitalismul globalist" determinata de lipsuri si de sperante naruite sau de apasarea financiara si sociala, au determinat schimbari in optiunile politice, de multi fiind imbratisat cu fervoare populismul ieftin, pe fondul binecunoscut al invocarii unor valori nationale, de cele mai multe ori, de catre o propaganda perversa. Esuarea valorilor sociale , economice si politice, in care lumea a crezut o buna parte din timp inseamna in mintile multora, neinformati sau cu lacune culturale evidente inregimentarea in astfel de curente, miscari sau partide si, evident, apropiatul esec al democratiei "aducatoare de rau si de probleme" Va urma

Comentarii