INVITATIE LA ECHILIBRU !

                          Nu v-ati saturat sa auziti ca unii dintre noi, "mor de grija altora"  ?
                          Ala are multe proprietati, alalaltul are multe masini, cutare are bani, cutare nu are, ce casa are vecinul, ce nevasta are nu stiu cine, dar ce toapa "a luat" nu stiu cine si... tot felul de astfel de "griji" sau de barfe, spuse cu naduf, cu obida de catre unii.
                        Acesta este  rezultatul educatiei socialiste, conform careia  toti trebuia sa fim egali ca venituri si ca devenire sociala, cand numai unii erau sau trebuiau sa fie "sus", iar celorlalti, "restului" de oameni li se harazeau de catre clasa conducatoare, trepte sociale sau demnitati, conform originii muncitoresti-taranesti, conform altor principii comunist-securiste arhicunoscute.
                      Dupa circa 33 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, continua acest sir jalnic de lamentari si de  acuze pentru devenirea sau imbogatirea unora, tabloul lor, cat si cel al persoanelor care il compun, fiind aproape neschimbat.
                     Mi se pare simplu:
                     1/Daca toate au fost dobandite in mod legal, prin munca sau/si prin  investitii inteligente, oamenii NORMALI nu ar trebui sa aiba ce sa discute, decat cum sa faca  sa le fie si lor bine sau sa aiba parte de o viata mai buna.
                    2/Totusi, un alt mare adevar si o mare sursa de indignare ar fi ca  devenirea unora s-a produs in mod ilegal, ilicit, situatie generatoare, cu adevarat de inechitati sociale, care  ar fi de natura sa creeze probleme si cum "atatea"... s-au petrecut din `90  dincolo de prevederile legislatiei in vigoare si apar probleme reale de la obtinerea diplomelor si pana la parvenirea sociala ale multora dintre semenii nostri, unii dintre ei ajunsi, mai multi sau mai putini, sa ne conduca si sa devina "varfuri" ale unei societati corupte.
                   In aceasta  ultima ipoteza ingrijorarea si lamentarile unora dintre oameni, pauperizati sau nu, de noua ordine apar justificate- si chiar, trebuie sa recunoastem ca avem destule situatii de acest gen, situatii care au lasat mult in urma Romania.
                  Aici, organele specializate ale statului trebuie sa isi indeplineasca menirea constuitutionala de a  asigura functionarea cat mai normala a statului de drept.
                  Trebuie vointa politica si o conducere asezata spre nevoile statului si ale oamenilor, care sa determine aceasta functionare.
                  Sa nu uitam ca aceste situatii ne-au atras un MCV cu probleme si opunerea unor tari,  motivat de  unele defectiuni institutionale ale Romaniei  la intrarea acesteia in spatiul Schongen.
                  In primul caz ,al lamentarilor, apare o alta anomalie, transferul  catre populatia, nu tocmai fericita si usor de manipulat al preceptelor atat de inradacinate de  statul exsocialist, acelea ca toti suntem egali, ca bogatia, in general este obtinuta ca urmare a savarsirii unor ilegalitati sau fapte reprobabile, ca aceia cu stare si cu  ceva dare de mana trebuie judecati, indiferent de modul in care s-au descurcat anterior pentru a ajunge astfel.
                 Intotdeauna,  in astfe de situatii se  cauta de pretinsii nedreptatiti "tapi ispasitori" care- de regula- nu sunt in randul criticilor unui sistem sau al altuia.
                 O societate libera, este si imperfecta, deci ea are si  echitati si inechitati, numai ca nimeni nu ne invita la atat de necesarul echilibru si, pe de alta parte, nimeni nu este dispus sa il gaseasca  si... cum statul este INERT din acest punct de vedere, rezultatele sunt cele, nedorite si suferite de multi, dar la nivelul activitatii statale, doar cele ASTEPTATE

  
       


             
                   

Comentarii