LA PREZENTUL SUMBRU, SUMBRU VIITOR . . .

                    Privim in jurul nostru, pe strada, in multe locuri publice si se observa cam peste tot ura, incrancenare, invective, pe fata sau pe ascuns, tipate sau suierate printre dinti, toate acestea conjugate cu o mereu crescanda doza de rautate.
                  Viata grea, educatia precara a unora dublate de o mare doza de oportunism si de o neostoita dorinta de parvenire, nu in sensul bun (daca ar exista vreunul !) ci in sensul de a face orice pentru a i te urca in spate celui din fata ta, eventual, de a-i da vecinului cu barosul in cap si de a-i "sustrage si capra". 
                  Ne referim  la o anume stare de fapt si de fapte care ii determina pe cei la care ma refeream mai sus, de multe ori la manifestari violente verbal sau/si factual, uneori cu puternice sau subintelese accente extremiste.
                 Pe acest fond se constata manifestarile exacerbate ale unor "formatiuni", care se vor politice, cu ideologii sumbre, care invoca superioritatea ideilor adeptilor si ale prozelitilor lor  fata de inferioritatea aducatoare de "rau national" a tuturor celor care li se opun, care au alte ideologii, sunt de alte rase ori au alte pareri.
                 Sunt momente in care precaritatea intelectuala  si chiar impostura supuse unei manipulari, de multe ori destul de subtire, determina ca nonargumentul sa fie opus argumentului, iar arbitrariul ideilor exhibate de imbecili, urcati pe piedestale  de ei inventate  ca sa se incerce  sa fie transformat intr-un modus vivendi, care salasluieste in multe minti si imaginatii bolnave.
                Oameni subtiri, pogorati din neantul sarac al unui vulg, de multe ori pestrit sau rustic, parveniti in"sefuleti" de gasti sau de formatiuni indoielnice ajung sa aiba dispute jalnice in fata unor acoliti de o anume factura, stransi ca la pomana.
               De fapt, toate acestea se petrec in fata unor multimi, deocamdata destul de  mici, amorfe, incolore si inodore lipsite  opinii personale, cu gandire precara,  dar oricand gata sa fie de acord cu lectorii lor, pogorati din neantul injuraturilor galeriilor de fotbal sau din cel al populismului de gargara, serios desuetizat.
             Pe fondul deteriorarii situatiei internationale, al minimalizarii importantei, a realizarilor politice ale partidelor traditionale",oprimatii"  diferitelor interdictii trecute,  in urma nemultumirilor   unor categorii sociale defavorizate sau numai subiectiv defavorizate are loc o  desfasurare destul de serioasa a extremismului populist in tari ca Suedia sau Italia, cu ceva timp in urma, in Austria.
            Multe  dintre aceste miscari ar avea, din ce se afirma, sprijin financiar  rusesc, ele fiind bazate in multe situatii si pe precaritatea intelectuala a protestatarilor dezamagiti, fara orientare, unii, deveniti extremisti.
           Scria Jack London in "Colt Alb :
           "Lumea este rea si brutala, o lume fara caldura, o lume in care mangaierile si afectiunea si dulceata stralucitoare a spiritului nu exista "
         ... dar totusi cred eu ca acum in aceste ceasuri 
         "Este mai usor sa iti suprimi prima dorinta, decat sa le satisfaci pe toate celelalte care urmeaza"
(B.Franklin-Amanahul sarmanului Richard)
         Mai este timp ca ratiunea sa prevaleze !
           

Comentarii