" MULTILATERALITATEA " - pamflet de simplu cititor / privitor

                               
              Era pe vremea comunistilor o gogorita numita "omul nou multilateral dezvoltat"
             Un astfel de "ins" se voia de catre ideologii vremurilor sa creeze socialismul in presupusa"superioritate" a sa ideologica si doctrinara fata de capitalismul desantat si desuet.
             Superioritatea "omului nou", cu origine sanatoasa (mai ales !) care mai inainte de toate  credea in realizarile socialiste si in partidul unic, in victoria lor indiscutabila si mai apoi in dezvoltarea sa intelectuala, culturala, in cunoasterea stiintelor, etc                Acesta era de fapt un "priceput la toate"( ori cate putin, ori numai declarativ) inventie a  unei  propagande zeloase.
             Mai nou, dupa foarte multi ani, pe la unele  "organisme de presa audio-video", in diverse discutii publice organizate, inca mai apare cate un "
nene", profesor universitar , o persoana de o anumita specialitate, ori cu o anume calificare sau meserie, angajat si platit bine, pe post de consultant - caruia i se multumeste pentru colaborare, iar el multumeste pentru invitatie (pe bani grei) - care cu o pricepere naucitoare, trage concluzii sau da verdicte in domenii, de multe ori paralele cu  calificarea sa reala.
              Cum spunea latinul "nomina odiosa", dar ii tot vedeti pe toti acesti domni, cu firma si cu onorarii grase, etaland pareri si fiind luati in seama de persoane dezinformate sau de persoane care nu le pot contesta pregatirea de baza, aceasta fiind  de fapt de notorietate publica.
               Pai, de exemplu, de la"etica" la "hipism" este distanta mare !
                ...dar daca spune dl. profesor, dl.specialist"X" sau "Z", daca a incalecat intamplator un cal stie el ceva si il credem, fara sa mai verificam.
                Uite asa, cele promovate de "oficina de presa Y" capata rapid atestare si veridicitate masive .
                Orice  stire, orice parere, de oricine ar fi ea atestata, verificati-o din mai multe surse, de preferinta, trei.
                Orice jurnalist , orice cunoscator, orice cititor sau privitor, in cunostinta de cauza - si nu numai ei - fac aceasta.
                 Din nefericire, de multe ori, de foarte multe ori, presupusa neutralitate este doar iluzorie pentru ca domeniul la care ne referim este o afacere..."al dracului" de banoasa si cineva ar trebui sa  si plateasca !
                

  

Comentarii