MIZEZ CU TOATA FORTA PE VICTORIA DEMOCRATIEI

                 Am reflectat mult daca - fata de cantitatea de informatii venita pe flux, fata de discutiile purtate pana acum,  ar mai avea vreun rost sa comentez si eu, in legatura cu ultimele evenimente internationale
                  Am ajuns la concluzia ca ( deocamdata ) tentativa de atentat de ieri, desfasurata intr-o tara membra a U.E. si a N.A.T.O. care as dori sa ramana doar la acest nivel este in masura sa actioneze in cel mai brusc mod asupra semnalului de alarma, al eventualelor amenintari,  acumulate in timp, la adresa democratiei europene, in general  si asupra celei romanesti, in special.
                 Societatea slovaca a fost si este puternic polarizata de optiunile politice si  nu numai, ale unui electorat, cel putin, volatil si cred eu, ca destul de manipulat si manipulabil, mai ales si pe fondul unor alte asasinate politice ramase de mult timp fara vreo finalitate juridica, comise in vremea guvernarilor anterioare ale aceluiasi premier, Fico, victima atentatului de ieri.
                 Toate acestea s-au petrecut pe fondul unei opozitii vadite si manifeste a puterii slovace fata de politicile europene si ale NATO, raportate si la razboiul din Ucraina, care a luat amploare in vremea ultimei guvernari, ale aceluiasi premier.
                 Ele vin si pe fondul unei politici interne de reducere la tacere a presei democratice si prin desfiintarea organului judiciar care ancheta o crima la comanda impotriva unor jurnalisti care se aflau pe firul unei mari afaceri de  coruptie in care era implicat si partidul premierului- se zice ca impreuna cu Cosa Nostra.
                  De fapt, unul din apologetii putinisti a avut de la cine sa invete lectii despre autocratie, pe care s-a grabit sa le puna in practica.
                  Ura a adus ura si atentate inainte si, acum acesta, de acum, pe care in mod perfect justificat il condamn cu toata forta.
                  Toata lumea cunoaste ca aceste repercusiuni dureroase si condamnabile in integralitatea lor,  au avut si au loc si pe fondul unei coruptii de mare anvergura, dar mai ales ca urmare a reducerii la tacere a tuturor institutiilor democratice si mai cu seama a presei.
                  Reamintesc toate acestea pentru a atrage atentia romanilor si nu numai, chiar tuturor cetatenilor europeni care vor vota in acest an, asupra unor consecinte de o amploare inestimabila in distrugerea unei constructii edificate in ani buni.
                   Atrag atentia asupra modului in care o vor face, pentru ca votul lor poate aduce, fie extremism, coruptie si asasinate cu rezultate grave pentru democratia internationala, fie ar putea ajuta la consolidarea democratiei in lupta cu tot ce se poate opune unei lumi normale.
                   Cred ca romanii trebuie sa voteze in cea mai mare majoritate pentru victoria singurei forme de guvernamant compatibila cu o existenta umana cat mai lipsita de pericole,  cu linistea si cu pacea de care creativitatea umana si dezvoltarea unor societati libere au atata nevoie.
                   Pana la urma victoria democratiei ar fi de natura de a le arata unora ca libertatea intotdeauna invinge, chiar daca, de multe ori, cu pretul unor mari jertfe umane si nu numai .
                  De asemenea democratia trabuie sa ii determine pe acestia din urma sa stopeze orice agresiune impotriva oricui li se nazare ca ar putea deveni obiectul unor  asa zise"operatiuni strategice/speciale"
                 
              
                 
 

Comentarii