FARA TITLU. . .

                  Am privit ieri -si  mi-a atras atentia- cum pe un post de televiziune, din intamplare, aflandu-ma de fapt, in cautarea unui alt canal tv , un reputat actor clujean, cunoscut ca un "meserias" de inalta tinuta artistica, cu o filmografie bogata si cu realizari profesionale deosebite, discuta cu un anume  interlocutor despre o recenta vizita facuta  in Rusia. 
                  Mentionez inca din startul celor pe care le voi asterne aici, asa cum m-am exprimat si mai sus, ca am o parere deosebita, despre imensitatea atristica a acestui, cu adevarat, enorm actor.
                  Ce m-a frapat in aceasta discutie, a fost "avantul national(ist)" al actorului in a face aprecieri de un anume tip, din vremuri revolute, de pilda, cu referire la cei care vorbesc in tara noastra limbi straine, d-sa considerandu-i pe acestia - si il citez exact - drept "nesimtiti"
                   Explica d-sa ca l-a impresionat printre altele, in recenta vizita intreprinsa la un festival cinematografic  in Rusia, faptul ca rusii vorbesc numai ruseste, ca si faptul ,si tot d-sa afirma astfel, ca in Ungaria se vorbeste numai "ungureste".
                   Mai afirma rituos respectiva vedeta, cred eu - si nu numai eu - cu o "naivitate chiar coplesitoare" ca rusii il iubesc pe presedintele Putin.
                   Nu stiu, cat de mult reputatul actor a fost sau chiar este victima unui anumit gen de proganda, in care  anumitite serviciii ale unei anumite tari de sorginte comunista exceleaza de prin 1917 incoace, dar pare destul de evident.
                   De asemeni d-sa se arata destul de impresionat de frumoasa primire care i-ar fi fost facuta de gazdele sale.
                   Pai, maestre draga,  un popor care a pierdut o multitudine de relatii internationale si de prieteni in urma invaziei Ucrainei, in cautare de redobandirea sau de obtinerea unor " simpatii ieftine si rapide", cum ar fi trebuit sa se poarte ?
                  Parca nu ar fi destul  de convingatoare cele ce nu se ostoiesc sa afirme, cu zel desavarsit  propagandistii  rusi si media din aceasta tara despre romani si  despre Romania !
                  Fiecare are dreptul la pareri - suntem o tara libera - dar de la libertatea de a avea opinii sau de a crede intr- un anume fel de propaganda si pana la  a-i jigni pe conationalii tai, unii chiar de alte etnii, ca vorbesc si alte limbi in afara de cea romana pe teritoriul romanesc, mi se pare un pas urias spre un anume gen, cel putin desuet si insultator de nationalism propagat in epoci de mult timp apuse.
                  La fel, cred  ca anume persoane pot avea dreptul la simpatii sau la antipatii in legatura cu dictaturi, cu comportamente deviante sau cu invazii salbatice, desi cei, care  pot "categorisi" cu adevarat aceste manifestari,  ar  proveni din alte domenii de activitate.
                 

                 N.B.
                Pun o intrebare, mai mult retorica : ce parere ar avea marele actor despre unii conationali, care vorbesc numai romaneste, dar  sunt  analfabeti functionali ?
                Probabil ca buna, mai ales daca "cerinta" ii este si indeplinita !
            
                   
                    
    
    
               
 

Comentarii