INTELESURI SI SUBINTELESURI ALE VIZITEI PREMIERULUI MAGHIAR LA TUSNAD - ROMANIA

               Astazi la Baile Tusnad am ascultat  un prim ministru maghiar mai putin artagos si revizionist decat in alte aparitii publice cand excela prin contondenta si pretentii teritoriale desuete de factura maghiar-habsburgica.
              S-ar putea zice  ca i-ar fi priit pranzul cu Ciolacu si Grindeanu sau ca ar "fi fost de vina" presupusele "recomandari" ale Ministerului de Externe roman de a nu se referi la "unitati teritoriale".
              Mai mult, cu un iz de amabilitate nemaintalnit pana in prezent, d-nia sa ne-a sugerat sa vedem ce si cum facem in relatiile bilaterale pentru ca tara sa urmeaza sa vina la rotativa UE, astfel ca vom  avea nevoie de sprijinul acesteia pentru accederea in  Schengen.
               Ne declaram emotionati pana la lacrimi de astfel de  bunavointa tamaduitoare, dar in mod indubitabil ne manifestam oarecari dubii in legatura cu sinceritatea discursului referitor la tara noastra, avand in vedere tocmai anterioarele luari de pozitie ale d-sale si ale  ministrului Szjyarto.
               Oricum, diplomatic sau nu, dar cu eleganta - stiu si eu de la parinti - atat gazdele cat si oaspetii trebuie sa fie curtenitori  unii cu altii.
               Deci, fara mici intepaturi caracteristice, putem sesiza o anume normalitate.
               In momentul cand aceasta se va perpetua si in viitor vom crede - sau macar vom incerca - in sinceritatea discursului.
               In rest exista in atitudinea maghiara aceleasi simpatii sau antipatii fata de unii dintre importantii  actori globali ca si vesnica preferinta pentru o anumita culoare a acestora.
              Da, este stiut ca economia maghiara decazuta destul de mult are nevoie de ajutor si daca acesta s-ar impleti cu o anume dragoste nedisimulata...
              O concluzie care s-ar despinde in lumina actualelor desfasurari, ar fi, poate, dupa unii :
              "sa avem grija pe cine imitam" !
 
    


Comentarii