SEMNAL ( REPETAT ) DE ALARMA !

                   M-am gandit mult daca sa scriu aceste randuri, deoarece "suntem oameni si de aceea, nimic din ceeace este omenesc nu ne este strain".
                 In mod corect, omenesc si juridic, nimeni, chiar daca este deranjat sau doar nemultumit de ultima pedeapsa penala aplicata celor  inculpati in dosarul "Colectiv", si mai ales fostului primar al sectorului 4 si actualului primar al sectorului 5, nu poate discuta cuantumul pedepsei( lor), fara a fi de meserie sau fara a putea efectua o evaluare juridica de specialitate, in functie de probatoriul administrat in cauza.
                 In tot ce s-a petrecut in ultimele ore de la pronuntarea sentintei de condamnare definitive a primarului sectorului 5, nu putem discuta decat  cu amaraciune despre atitudinea pe care a avut-o in fata presei edilul reales al sectorului 5 de peste 50% din  populatia care care l-a votat ,desi aceasta  ii stia trecutul si cred eu, ca ii previziona si viitorul.
               Am observat cum o persoana trecuta prin toate etapele procesuale ale urmaririi penale, continua sa isi clameze nevinovatia, dar am observat cu o infinita  durere o atitudine sfidatoare  a edilului, de fapt acea atitudine pe care a afisat-o in decursul ambelor sale mandate si cam in raport cu toata lumea.
               Declara d-sa, cum ca primarii daca supara pe altii ar trebui "sa se astepte la pedepse privative de libertate", ca "numai Dumnezeu stie si vede"in legatura cu atitudinile victimelor  si urmasilor decedatilor incendiului din 30.10.2015, care a avut loc in incinta locatiei "Colectiv" din str.Tabacarilor nr.7.
              A iesit din incinta sediului unei politii cu catusele aplicate la maini si a declarat presei cu aceasi emfaza caracteristica ca "se simte ca un nou nascut" si ca "vinovatii sunt afara"
              Mai mult decat atata domnul, deja fost primar, ne spunea cum fiul d-sale, membru al PSD, ii va lua in curand locul si dadea de inteles ca ii va continua proiectele.
              Este greu sa ne dam seama - si nu este prima data in aceasta tara - cum o majoritate de locuitori ai unei comunitati locale- i-au putut acorda voturile lor, a doua oara, in cunostinta de cauza cu faptele sale, unei astfel de persoane.
              Daca esti normal,  nu poti sa fii decat intrigat cum un astfel de grup il aplauda, in fata penitenciarului, in masina  politiei care il ducea, incatusat spre locul de detentie, pe edilul sectorului 5.
              Ne plangem de ani de zile ca nu ne este bine, ca lucrurile merg rau, clamam cu fervoare si obstinatie abuzurile unor politicieni sau ale unor factori decizionali din diferite domenii, dar continuam sa ii votam, sa ii sprijinim si  mai ales, parca cu o atitudine din  ce, in ce mai masochista le dorim cu acuitate prezenta in viata noastra cotidiana. 
             Poate ca acei locuitori, votanti ai sai din sectorului 5- desi imi vine destul de  greu sa cred- au legalizat prin vot infractionalitatea in sectorul lor, mai ales, stiind ca alesul lor este cercetat si  in alt dosar penal, de data aceasta, de coruptie.
             Aici nu discutam despre culpe penale ( nu avem instrumentele necesare ) ci discutam-  si ar fi bine ca acea parte, sa ii zicem normala din  societatea romaneasca sa devina tot mai constienta de acest adevar- despre  culpa colectiva, a celeilalte   parti a acesteia, parte care , parca cu asiduitate isi  doreste propriul  sau (mai) rau.
             Deteriorarea morala a unei parti a societatii romanesti, lipsa unei scari reale a valorilor, manipularea sa continua, profitandu-se de lipsa de informatii si de incultura vadita a acesteia continua sa provoace  dureroase prejudicii sociale. Aceste prejudicii nu fac altceva decat sa netezeasca drumul spre infractionalitate, dar mai ales sa creeze un adevarat "cult" pentru cultivarea nonvalorii si a arbitrariului .
            Cred ca o mare parte dintre votantii sau dintre sustinatorii, unor astfel de persoane au o culpa evidenta in deteriorarea relatiilor sociale si, in general, in deterioarea vietii noastre.
            De aceia trebuie tras acest semnal de alarma, tocmai pentru ca anormalitatea sa nu devina normala
            
   
            
         
            
            

Comentarii