PROPAGANDA

                   Am  asistat astazi la o discutie intre ministrul apararii rus, S. Soigu si presedintele Putin, de fapt discutia, vezi Doamne, inregistrata intamplator de jurnalisti a curpins un numar destul de mare de elemente de propaganda ieftina, de tip bolsevic-sovietic.
                  De fapt, astfel de "scenete" erau vizibile, destul de des, in urma cu ani, in jurnalele de actualitati ale cinematografelor sau in telejurnalele televizate ale erei socialiste.
                 Propaganda rusa de razboi a dorit sa ne scoata in evidenta ca presedintelui rus nu ii mai este frica de contaminarea cu Covid 19, stand foarte aproape, fata in fata chiar, cu ministrul sau al apararii, despre care se spunea ca ar fi avut un infarct puternic si ca este conectat la aparate in urma unor serioase mustrari ale comandantului suprem pentru ratarea obiectivului invaziei in  Ucraina  si fata de comportarea de ocara a marii "armate rosii".
                Aceste elemente, este elocvent ca s-au dorit a fi "dezmintirile  de specialitate"
                Am vazut totusi- si acestea nu au putut fi disimulate- un ministru al apararii care nu era in stare se dea un raport coerent, destul de scurt superiorului sau, decat citindu-l de pe o hartie.
                Am vazut cum presedintele rus doreste sa para in fata presei si a credulilor cat de "uman" poate fi el, cerandu-i ministrului apararii sa opreasca asaltul uzinei de la  Mariupol atacata permanent de o armata rusa, numeric mult superioara.
                De fapt, se pare, ca propaganda rusa - si mai ales Putin- doresc sa puna mana pe militarii ucraineni, pe alti opozanti si sa ii supuna unor simulacre judiciare, eventual publice, pentru "infractiunea" de a-si apara tara.
               Este evident ca asemenea scenarii, demne de perioada stalinista s-ar incheia cu condamnari grele si cu deportari in masa, demne de trista amintire a fostelor gulaguri sovietice.
              Sa vada atat opozantii, cat si cei care nu cred sau nu stiu ce inseamna cruzimea cizmei rusesti  la ce sa se astepte daca nu se supun si daca nu vor sa respecte noua ( de fapt vechea) ordine a tatucului rus.
              Conducatorii rusi, nu s-au dezmintit  si nu se pot dezminti niciodata de dogmele terorii si de ordinea de tip stalinist-bolsevic, chiar daca au trecut mai mult de 100 de ani din octombrie 1917.
              Se pare ca raul indus de o anume tipologie de stapanire prin teroare este endemic si acut , el fiind adevarata cangrena care  macina in continuare societatea rusa, se pare, cu destul de mici exceptii.
             Ideea unei rusii coloniale si stapana peste ceva starneste orgoliul fostului sovietic, devenit rus, cu sau fara pieptul acoperit de tinichele poleite.
            Probabil ca  pentru unii dintre ei, fosti sau actuali, saraci sau bogati, numai astfel, se ingereaza mai usor hleba( painea) si borsul de sfecla !

Comentarii