PRIETENII " FRATESTI " SI LUMINI COLORATE INEXISTENTE

                        1/ Ieri a avut si Putin, doua asa zise momente de euforie politica, deoarece alegerile din doua tari autocrate au fost castigate de doi dintre aliatii sai : presedintele Serbiei  Aleksandar Vucic si premierul maghiar Viktor Orban.
                          Putin s-a grabit sa le trimita celor doi telegrame de felicitare in care se face vorbire ( ca in vremurile "socialismului biruitor") despre relatii fratesti si despre "parteneriate strategice".
                          Relatia cu  Serbia si inclusiv  cu presedintele Vucic, ca si manifestarile derivand din aceastea sunt previzibile si predictibile, fiind vorba despre religii si ideologii " trase parca la indigo", ca si despre un "antagonism comun manifest" fata de organismele politice europene sau fata de NATO.
                    2/   In ceeace priveste relatia dintre Rusia si Ungaria, intre cei doi ( Putin si Orban) exista relatii anterioare de prietenie si interese economice, rezultate si din dependenta - in proportie de 80 % - a maghiarilor fata de gazele rusesti.
                         Se arata in presa internationala ca, pe de alta parte, serviciile de spionaj ruse ar fi penetrat ministerul de externe maghiar, precum si unele institutii apartinand U.E sau  N.A.T.O.
                        In timp ce unele organisme maghiare au fost infiltrate de agenti rusi- dupa cum se afirma in  presa internationala-  Viktor Orban a atacat in mod direct cam aceiasi vechi  presupusi adversari dintotdeauna, chiar si pe unii "inamici" de la Bruxelles.
                       De altfel, ar fi de mentionat si atitudinea servila a lui Orban fata de Rusia, discutand si despre atitudinea falsa  fata de Ukraina,  chiar daca aparent sau nu Orban vrea sa para a respecta N.A.TO. si institutiile europene din care tara sa face parte.
                       Este un gen de comportament, cel putin "volatil" care a caracterizat si caracterizeaza modul de conduita politica a conducerii  maghiare, care in mod populist invoca "interesul national". Din nou, discutam despre atitudini la fel de consacrate ale politicienilor lui V.Orban
                     Ungaria ca si Serbia au devenit un fel de "oi negre" ale democratiei europene.
                     Daca pentru reactia sarba, toate par a tine de un anume fel de "normalitate", reactia maghiara pare a fi cea a unei tari care oscileaza intre idealuri europene si socialismul extremist , de tip nationalist al F.I.D.E.S.Z - ului.
                    Da, de multe ori, politica este o "tarfa", dar cred eu, ca in ultimul caz,  nu este bine, ca in numele unui grup politic de o anume factura sa  iti transformi poporul intr-o femeie de moravuri usoare, parca asezata in vitrinele cu becuri rosii din unele cunoscute porturi.
                    Din punctul meu de vedere, poporul maghiar este altfel si chiar merita sa fie tratat altfel, doar ca in aceste momente, el este evident manipulat, ademenit fiind de lumini colorate inexistente.
                   Se pare, mai nou, ca a aparut in premiera si basmul celor "1001 de nopti maghiare"
                   "Somnul ratiunii...    "

Comentarii