FAPTE , ACTE SI ATITUDINI IN SOCIETATEA ROMANEASCA

                    1/ Acum  cateva zile presa - si mai ales cea sportiva - scria, nu pentru prima data despre atitudinea marlaneasca a unui cunoscut antrenor de handbal, aflat la conducerea unei la fel de cunoscute echip   transilvana (ATENTIE !) de handbal feminin.
                   In urma cu ceva ani, acesta a fost demis de la carma nationalei feminine de handbal pentru insulte si jigniri repetate aduse unor cunoscute jucatoare romane, unele de renume international.
                 Repetabilitatea acestor  gesturi le-au facut pe acestea sa sesizeze  forul national, care a luat masura demiterii sale.
                De atunci d-sa s-a retras la echipa din Zalau, unde sistematic, in fata spectatorilor si a telespectatorilor, continua sa bruscheaze si sa insulte jucatoarele.
               Spectatorii, cand au fost prezenti in sali, au reactionat, dar acum in plina pandemie, telespectatorii vad persistenta unor astfel de atitudini.
              In urma  cu destul de putin timp, nemultumit de  prestatia unei tinere jucatoare, pur si simplu "a trimis-o la origini"
             A invocat o stare de nervi, din cauza mortii unei rude apropiate.
             Forul national( F.R.H.) l-a suspendat initial pentru opt etape de pe terenul de sport, apoi a revenit la sentimente mai bune, injumatatindu-i pedeapsa.
            Saptamana trecuta, se pare, dl. "antrenor- pedagog" a recidivat ( a cata oara ?) bruscand o alta eleva.
           Sportivele sunt fete  si femei tinere, unele in curs de formare sporiva, umana sau profesionala
 care sunt obligate sa suporte supliciile unor astfel de manifestari grobiene si violente.

           Ce ar avea de spus parintii, rudele, prietenii sau sotii lor ?
           Nimeni nu are curaj, sa reclame si nici  forul national sa ia    vreo masura definitiva, fie a suspendarii pe o perioada lunga, fie  a excluderii din viata sportiva pentru astfel de comportari incompatibile cu profesiunea sa si mai ales cu calitatea de pedagog.
         Una dintre marile handbaliste, membra si capitan actualmente al echipei nationale de handbal feminin a fost obligata in urma cu cativa ani sa paraseasca echipa locala de handbal feminin antrenata de domnul in cauza, tocmai din motivele acestea pe care, aceasta le-a mentionat si intr-un interviu de presa. 
         Sunt un simplu amator de sport, un simplu spectator si ma intreb cu revolta si cu jena de a vedea pasivitatea nesfarsita, atat a  celor din jur, cat  si a celor responsabili : 
         Pana cand ?
         Totusi, inclin sa cred ca jucatoarele  toate sau majoritatea lor  ar putea sa refuze sa joace sau sa se antreneze sub conducerea acestui antrenor

        2/ Astazi la un post de radio cunoscut, am auzit o emisiune "dedicata" unui barbat, destul de cunoscut in lumea mondena -si nu numai, care, mai nou, si-a etalat talentul scriitoricesc, scriind o carte despre un cunoscut infractor al Romaniei, o persoana cu destule condamnari pentru fapte penale, in majoritate de violenta.
            Persoana descrisa in cartea la care ma refer inspira teama in general si  mai cu seama in mediul infractional, unde a jucat, ca si sora sa si- se pare - ca si multi dintre apropiatii sai, un rol principal.
           Faptele comise, condamnarile sale, durata unora dintre acestea vin  sa confirme aceste realitati sumbre.
           Nu am nicio indoiala ca  partii aceleia a societatii romanesti  dezinformate si inculte, cu educatie precara, dar si cu predispozitie spre violenta, unele persoane cu cult pentru aceasta,  nu ii trebuia o astfel de "beletristica" sau ca aceasta ar  trebui sa aiba parte de puterea manipulatorie a unui asemenea "demers scriitoricesc"
          Am convingerea ca unii tineri, care abia isi cauta drumul in viata, in perioada dificila pe care o strabatem sau care au facut candva greseli mai mari sau mai mici, nu necesita un asemenea "indreptar" spre a-si lua prin infractiuni si violenta "viata in propriile maini"
         Aici discutam despre o parte a societatii romanesti, care din nefericire are multe sau unele dintre tarele  mentionale si care are nevoie stringenta  de repere solide pentru a se ghida in viata, de persoane si de personalitati reprezentative  pentru atitudunile si demersurile  lor, tocmai in vederea consolidarii rolului educativ, activ al societatii.
   

         Pornind de la faptele si situatiile descrise mai sus, in acest modest demers publicistic va rog - daca se poate - pe fiecare dintre dvs. care citeste  aceste randuri sa isi exprime o scurta parere pe acest blog.
        Va multumesc.
     
       

       N.B.

         In curand, in aceste pagini despre o societate de succes, cu tineri care stiu ce vor si fac bine ce stiu  
    
 

Comentarii