SICTIR TOVARASI !

8 iulie 2017 
Distribuit pentru: Public
Public
Mi-aduc aminte...
In vremea comunismului existau persoane, membri de partid, agitatori sau simpli oameni care, pur si simplu doreau sa faca impresie si sa para alceva decat erau ele cu adevarat.
Mi-aduc aminte de un magistrat foarte critic in acea vreme, care era un fel de "lup moralist" si prin diferite sedinte "infiera cu manie", mai mult sau mai putin" proletara "diferite persoane sau obiceiuri anume ale acestora neconcordante cu morala comunista.
Omul acesta, mai ca "se batea cu caramida in piept" ca sa fie credibil si chiar in ochii neavizatilor parea astfel.
Nimic anormal pe acea vreme, inclusiv faptul ca ajunsese un fel de vicepresedinte al organizatiei de partid.
Aceasta persoana tot ce spunea altora sa nu faca sau sa nu zica, pe ascuns sau in anume cercuri , cu diferiti complici ,ori cu colegi de meteahna ,cam aia facea.
De exemplu omul acesta era unul dintre cei mai corupti magistrati care -tocmai el- lua atitudine impotriva mitei si a micilor foloase..
Raspunzand de un domeniu de activitate si acesta depinzand de rezolutii ale sale, pentru a le aplica lua tot ce putea, manca si bea tot ce putea de la cei in nevoie dispusi sa dea
Dedublare de personalitate de sorginte comunista, ca atunci cand tovarasii erau ,dupa dorinta, sau tot astfel , nu erau de acord sa fie "domni".
Astazi, dupa atati ani, indivizi de prin anume partide, oamenii politiici continua sa fie la fel, sa se poarte aidoma
Vorba lui Arghezi atunci cand i-a spus lu Zaharia Stancu devenit peste noapte din jurnalist la ziarul" Timpul",ziarist la oficiosul partidului unic "Scanteia" si care fuma trabucuri americane :
"Maestre, una vorbil si alta fumam" !!!
Dupa atatia ani, astazi, istoria se repeta , din lipsa unor repere morale, datorita aceluiasi procedeu , cel de informare prin dezinformare, datorita inculturii unora, dar si datorita setei de putere a unor politicieni care fac orice pentru a urca si pentru a conduce.
Sunteti de acord ?
Daca nu, mai este timp sa va treziti ! " Asa scriam acum 3 ani pe Facebook, despre o amintire pe care nu mi-o pot inca reprima. Astazi, dupa inca trei ani de viata, observ ca mentalitatile nu s-au schimbat prea mult, din contra, mai ales la o serie de persoane influentabile si usor manipulabile, datorita culturii paupere, dar mai ales, datorita reminescentelor ideologiei care i-a ajutat in anii ceausismului sa parvina din josul clasei muncitoare spre functii de partid, in comitete de fabrica sau raionale, altii mai norocosi, ajungand si prin scoli de partid sau pe la CEPECA. Si atunci si acuma au ramas cu aceiasi ura neostoita impotriva intelectualilor, a celor care au citit cate ceva pentru ca acestia erau - si pentru unii mai sunt inca - singurii lor adversari viabili, care ii pot ironiza sau care ii pun la punct, mai mereu. Astazi citesc cum un astfel de "nene" injuriaza o alta persoana care a indraznit sa ii ironizeze pe acei indivizi manipulati de un partid atat de cunoscut si de iubit de "fosta clasa munciatoare indoctrinata" pe tema pandemiei cu Covid 19. De la ironie la un "hai sictir" slobozit din rarunchii muncitoresti jigniti a fost un pas mic, pentru ca indivizii mici, nu au replici inteligente. Ei au doar pumni si injuraturi. Practic, nu are importanta de unde provii .Orice meserie este onorabila, orice om care munceste si intelege noile realitati fara sa isi insulte sau sa isi injoseasca presupusii adversari este ok. dar totusi unora le este din in ce mai greu sa se manifeste normal Inadaptabilitatea sociala, tine de obiceiuri si de cultura, iar ideologia partidului unic reuseste si astazi sa faca prozeliti si simpatizanti pe fondul nostalgiei si al sentimentelor de inutilitate sociala resimtite tot mai acut de unii- cu atat mai mult cu cat o parte dintre ei au pierdut "respectul" si privilegiile epocii anterioare. Criza actuala, de fapt a ajuns factor declansator al unor asemenea comportamente si mentalitati Si uite asa, in mentalitatea unora am devenit "unii mai egali decat altii" daca am ajuns sa ne si sictirim. Pai, atunci : SICTIR TOVARASI !

Comentarii