REPUBLICA LUI LEONIDA

       Este dificil sa reactionezi la "iesirile din decor" ale unor persoane, care explica pandemia sau orice alte   probleme normale ori naturale prin reactii visceral -nationaliste sau de maxima uluiala, deseori, cretina.
       O distinsa persoana din "orasul aurului negru", cum i se spunea candva, care isi pretinde apartenenta la intelectulitate, mai avea putin si isi storcea batista imbibata de lacrimi peste "biata tarisoara"... ca sa  produca inundatii, nu alta !
       Pentru ca respectiva persoana era localnica a Ploiestiului,
aveam  la indemana un exemplu  istoric - miscarea antimonarhista din 8 aug.1870 - de fapt  "republica de la Ploiesti" , parodiata atat de frumos de marele  Caragiale  in "Conu' Leonida fata cu reactiunea"
       Probabil ca dsa se crede un fel de "Dna Leonida" si prin "puterile conferite" de  partidul nou infiintat , la care a aderat de putin timp, ne izbaveste pe toti de rau in numele  "binelui colectiv- national" pe care il "trambiteaza" atat de tare.
       M-am gandit ca ar fi vorba despre o "sarcina de partid" , dar alte "creatii "ale persoanei  in cauza m-au lamurit. Se poate discuta doar despre exces de zel necontrolat pentru a iesi in evidenta cu orice pret.
       Multa "lume necajita" nenicule !
       Caragiale este atat de roman si  atat de actual pentru ca intr-un fel sau altul, personajele sale se gasesc in multi  dintre noi, pacat ca la unii s-a "cantonat" doar in raul, atat de ironizat de marele scriitor
      N.B.
      Asemanarile prea izbitoare pot fi intamplatoare 
      
     

Comentarii