NAIVITATE, CREDULITATE ,DEZINFORMARE, LIPSA DE EDUCATIE...

           Din nefericire, traim intr-o societate, unde "golurile" din intelectele sarace ale unora sunt foarte rapid speculate, de multe ori, chiar de persoane indoielnice, dar cu o oarecare experienta in a minti si  in a manipula.
           Exista persoane, care prin "formatiunea lor intelectuala", de multe ori spre nula sau cu IQ-uri deosebit de  reduse,  cauta si chiar, gasesc alte persoane mult mai reduse intelectual decat ei.Acestea se  folosesc, de obicei,  de tactici simple deprinse odinioara, de la vechii agitatori si chiar daca ele nu transmit niciun mesaj, reusesc  speculeze si  sa spuna ce ar dori  sa asculte auditorii lor.
           Unii sunt atat de "golasi intelectual " si totusi  reusesc sa atraga un anume gen de persoane, de o anume precaritate.
           Si aici "teoria turmei" functioneaza perfect, intrucat tipii de aceasi factura se aduna destul de repede.Ei rad de orice prostie li se spune sub forma de gluma sau asculta orice nimic si intrucat unii ii aduc pe altii, ultimii se simt datori sa ii imite pe primii.
          In general, personaje slab pregatite  si cu o cultura destul de  precara, dar cu o oarecari dotari sau deprinderi speculative ( unii invatati ca fosti agitatori) profita de golurile intelectuale, de lipsa de pregatire si  de naivitatea unor alte persoane pe care reusesc sa le manipuleze.
           Toate aceste situatii au drept cauze, care sub o forma sau alta, ajung sa fie determinante in manipularea lor : LIPSA ACUTA DE EDUCATIE si de INFORMATIE .
           NAIVITATEA  unora, in afara existentei unor intelecte precare, de obicei, decurge din primele doua cauze.
           Subiectii unor astfel de manipulari, destul de primitive, nu urmaresc stiri, nu citesc, nu se  informeaza asupra unor realitati, ori urmaresc emisuni media imbecilizatoare, facute doar pentru rating.             Unii dintre ei, in afara tarelor mentionate,   se lasa ademeniti de o vorba buna, dar falsa, de usoare foloase materiale de genul : o bere, o masa , un serviciu marunt, un cadou ieftin.
          Manipulatorii lor, de abia asteapta astfel de oportunitati.   
          Solutii :
          Ar fi  schimbarea prin lege a curiculei scolare, discutii cu persoane doritoare, care sa aiba autoritate si intelectuala si care  sa le arate celor in cauza realitatile vietii si consecintele lipsei de cultura si de informatii , cititul unor materiale specifice, urmarirea   materiale audio sau video, a emisiunilor, care prin natura lor le  pot schimba ideile gresite si   mentalitatile indoielnice.
          Nu este usor, este deosebit de  greu, inseamna  responsabilitate sociala ,munca asidua si neplatita. Daca dorim ca aceasta stare in care se gasesc unii sa se schimbe cumva, daca dorim sa nu mai fie speculati oameni din motivele invocate  mai sus sau din oricare alte motive,trebuie sa  intreprindem ceva pentru educarea lor   si chiar pentru educatia multora dintre  tineri, in general.
          

Comentarii