NOI DIRECTII, NOI STRATEGII ... ( 1 )

             Nu exista frica, desi in lumea civilizata, chiar daca America face probabil parte din ea, exista o puternica indoiala cu privire la modul de reactie si asupra leadershipului viitor al presedintelui Trump.
             Indiferent de modul in care a acesta a castigat voturile, faptul ca are de foarte multe ori reactii imprevizibile, precum cele din timpul mandatului trecut, cele  din timpul campaniei electorale  sunt de natura de a  arunca un mare val de instabilitate asupra aliatilor sai.
            Prietenia si adoratia fata de liderul rus, amabilitatea inutila care nu a dus la absolut nimic in mandatul sau anterior fata de presedintele caricatura al Coreei de Nord, la randul sa aliat si prieten cu Putin, , ambii "ingemanati" intr-o  asa-zisa "Axa a Raului" creeaza fiori reci pentru lumea normala.
            Dorinta de  razbunare a "batranului corifeu", dorinta de a face o pace intre Ucraina si Rusia, cu beneficii pentru cea din urma sunt de natura de a schimba lumea si de a o polariza.
           Liderul american isi joaca o carte proprie, dupa reguli proprii si probabil producatoare de serioase daune pentru stabilitatea mondiala.
          De altfel, cooptarea lui Elon Musk in echipa guvernamentala,  cunoscandu-i acestuia simpatiile rusesti, ca  si cele fata de unii aliati traditionali ai Rusiei este in mare masura o directie sugestiva a viitoarei guvernari americane.
          De aceea cred ca este nevoie-pentru siguranta Europei- ca aceasta sa isi creeze o ordine militara proprie, fara participarea satelitilor Rusiei, Ungaria si Slovacia, care se afla de mult timp pe orbita Kremlinului.
           Din aceasta  noua organizatie  ar trebui chemate sa faca parte Ucraina si Moldova, state care ar putea fi, momentan  beneficiarele noii securitati europene.
           In orice caz, chiar daca au in spate secole de "educatie sovietoida" aceste doua state par mai credibile decat "caii troieni" rusesti din U.E.
           Numai noile directii ale guvernarii viitoare americane, in functie de "strategia" presedintiala ar mai putea convinge ca o astfel de constructie nu este de actualitate.
          Sa incercam sa speram ?


Comentarii